Почиње самит АПЕЦ-а

Самит Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ) почиње данас у Пекингу, уз учешће 20 светских лидера, међу којима и председника САД, Русије и Кине, Барака Обаме, Владимира Путина и Сји Ђинпинга.

Свијет 10.11.2014 | 10:15
Почиње самит АПЕЦ-а

Конференција АПЕЦ-а отворена је у петак на министарском нивоу, пре самита који ће бити одржан у понедељак и уторак.

Најављено је да ће Путин и Сји имати и билатерални састанак, а из Москве се не искључује ни могуц
хност неформалног састанка Путина и Обаме.

Самит АПЕЦ-а пратиће више од 4.000 новинара, а предвиђен је програм и за супруге шефова држава и влада, које ће такође присуствовати неким састанцима.

Земље АПЕЦ-а, у којима живи 40 одсто светског становништва, бележе 57 одсто глобалног бруто домаћег производа и 46 одсто светске трговине.

Русија је једина европска чланица те организације, фокусиране на трговину и економску сарадњу развијених привреда и оних у развоју, наводи кинеска агенција Синхуа.

Кинески медији оцењују да лидери Кине и Русије, ратни херој Сји и бивши агент КГБ Путин, имају изузетно блиске односе који осликавају заједничке интересе двеју земаља и да ће вероватно "збити редове" пред критикама које на рачун њихове политике износе САД, Канада, Аустралија и Јапан.

Москва је изложена критикама и санкцијама Запада због ситуације у Украјини, као и због става према дисидентима и хомосексуалцима.

Пекинг има напете односе с Јапаном, Вијетнамом и Филипинима због територијалних спорова, а недавно је био мета критика Запада због односа према захтевима за слободне изборе у Хонгконгу.

Сји и Путин имају идентичне ставове по бројним питањима, укључујући жаљење због распада С С СР, за које сматрају одговорним тадашњег совјетског лидера Михаила Горбачова, преноси Синхуа.
"Женмин жибао", званични дневник кинеске комунистичке партије, примећује да су се Кина и Русија приближиле у последње две деценије због обостране забринутости због америчке моћи.

Две земље често говоре једним гласом у Савету безбедности УН, где имају право вета, и понекад се супротстављају западним силама, на пример по питању Сирије.

Русија, богата ресурсима, природни је снабдевач растуће кинеске економије. Две земље су током Путинове посете у мају потписале споразум о увозу руског гаса вредан 400 милијарди долара.

Амерички медији, са своје стране, оцењују да се Кина и САД, у оквиру АПЕЦ-а боре за регионалну превласт у трци за трговинским уговорима вредним милијарде долара.

Док Вашингтон са 12 земаља, међу којима није Кина, заговара трговински споразум Транспацифичко партнерство (ТПП), Пекинг промовише Регионално свеобухватно економско партнерство (РЦЕП), које би обухватало Кину, чланице АСЕАН-а и још пет земаља региона.

Кина жели да овогодишњи самит АПЕЦ-а искористи за лансирање Азијско-пацифичког споразума о слободној трговини (ФТААП), који би био отворен за све чланице организације.

Вашингтон је раније подржавао ФТААП, који је на дневном реду од 2010. године, али Бела кућа сада жели да се фокусира на ТПП и покушава да спречи кинеску страну да у коначно саопштење које ће бити издато са самита АПЕЦ-а унесе било какву одредницу која би водила ка преговорима о ФТААП-у.

Коментари / 0

Оставите коментар