Počinje samit APEC-a

Samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) počinje danas u Pekingu, uz učešće 20 svetskih lidera, među kojima i predsednika SAD, Rusije i Kine, Baraka Obame, Vladimira Putina i Sji Đinpinga.

Svijet 10.11.2014 | 10:15
Počinje samit APEC-a

Konferencija APEC-a otvorena je u petak na ministarskom nivou, pre samita koji će biti održan u ponedeljak i utorak.

Najavljeno je da će Putin i Sji imati i bilateralni sastanak, a iz Moskve se ne isključuje ni moguc
hnost neformalnog sastanka Putina i Obame.

Samit APEC-a pratiće više od 4.000 novinara, a predviđen je program i za supruge šefova država i vlada, koje će takođe prisustvovati nekim sastancima.

Zemlje APEC-a, u kojima živi 40 odsto svetskog stanovništva, beleže 57 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda i 46 odsto svetske trgovine.

Rusija je jedina evropska članica te organizacije, fokusirane na trgovinu i ekonomsku saradnju razvijenih privreda i onih u razvoju, navodi kineska agencija Sinhua.

Kineski mediji ocenjuju da lideri Kine i Rusije, ratni heroj Sji i bivši agent KGB Putin, imaju izuzetno bliske odnose koji oslikavaju zajedničke interese dveju zemalja i da će verovatno "zbiti redove" pred kritikama koje na račun njihove politike iznose SAD, Kanada, Australija i Japan.

Moskva je izložena kritikama i sankcijama Zapada zbog situacije u Ukrajini, kao i zbog stava prema disidentima i homoseksualcima.

Peking ima napete odnose s Japanom, Vijetnamom i Filipinima zbog teritorijalnih sporova, a nedavno je bio meta kritika Zapada zbog odnosa prema zahtevima za slobodne izbore u Hongkongu.

Sji i Putin imaju identične stavove po brojnim pitanjima, uključujući žaljenje zbog raspada S S SR, za koje smatraju odgovornim tadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, prenosi Sinhua.
"Ženmin žibao", zvanični dnevnik kineske komunističke partije, primećuje da su se Kina i Rusija približile u poslednje dve decenije zbog obostrane zabrinutosti zbog američke moći.

Dve zemlje često govore jednim glasom u Savetu bezbednosti UN, gde imaju pravo veta, i ponekad se suprotstavljaju zapadnim silama, na primer po pitanju Sirije.

Rusija, bogata resursima, prirodni je snabdevač rastuće kineske ekonomije. Dve zemlje su tokom Putinove posete u maju potpisale sporazum o uvozu ruskog gasa vredan 400 milijardi dolara.

Američki mediji, sa svoje strane, ocenjuju da se Kina i SAD, u okviru APEC-a bore za regionalnu prevlast u trci za trgovinskim ugovorima vrednim milijarde dolara.

Dok Vašington sa 12 zemalja, među kojima nije Kina, zagovara trgovinski sporazum Transpacifičko partnerstvo (TPP), Peking promoviše Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP), koje bi obuhvatalo Kinu, članice ASEAN-a i još pet zemalja regiona.

Kina želi da ovogodišnji samit APEC-a iskoristi za lansiranje Azijsko-pacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (FTAAP), koji bi bio otvoren za sve članice organizacije.

Vašington je ranije podržavao FTAAP, koji je na dnevnom redu od 2010. godine, ali Bela kuća sada želi da se fokusira na TPP i pokušava da spreči kinesku stranu da u konačno saopštenje koje će biti izdato sa samita APEC-a unese bilo kakvu odrednicu koja bi vodila ka pregovorima o FTAAP-u.

Komentari / 0

Ostavite komentar