Злостављана католичка монахиња

Римокатоличку цркву у Аустрији потреса нова афера због силовања једне монахиње од стране свештеника.

Свијет 10.11.2014 | 10:00
Злостављана католичка монахиња

Аустријанка Дорис Вагнер изнела је у јавност, написавши књигу, да је осам година трпела злостављање у једном католичком реду у Аустрији, којем је пришла када је имала 19 година.

Она је изнела озбиљне оптужбе против римокатоличке цркве, тврдећи да ју је осам година силовао један свештеника, због чега је чак покушала да изврши самоубиство.

Пре три године она је окренула леђа католичким реду и започела нови живот, а данас живи у браку и издала је књигу у којој је описала тортуру коју је претрпела у самостану, као и сва злостављања и силовања.

У књизи је навела да су јој ускраћене све слободе, контакт са родитељима и пријатељима, као и читање књига, новина, и гледање телевизије и слушање радија.

Вагнерова тврди да није једина која је прошла кроз ове грозне тортуре, изолације, уцењивања и сексуалног злостављања.

Такође у књизи под називом "Не више ја: прича једне младе монахиње" указује да је због торура било и самоубистава.

У свом делу Вахнер не пише о којем је самостану реч, али је познато да је она приступила реду "Дело" (Дас Wерк).

У саопштењу "Дело" изражава жаљење што је Вагнерова на "тако негативан начин доживела године у овој заједници и да је многе позитивне догађаје, које је имала, избрисала".

"Дело" је ред, са седиштем у Брегенцу, а против њега је оптужбе изнео и један 35-огодишњи Британац, који је шест година био у доминиканском самостану у Брегенцу, седишту овог реда. У самостану тренутно живи око 100 монахиња и 30 монаха, као и свештеника.

Британац је рекао да је дошао до закључка да је однос према монасима као у једној секти, да су стално надзирани и да их саслушава свештеник.

Чак на сахрану деде га нису пустили, пренео је неименовани Британац аустријским медијима.

Коментари / 0

Оставите коментар