Zlostavljana katolička monahinja

Rimokatoličku crkvu u Austriji potresa nova afera zbog silovanja jedne monahinje od strane sveštenika.

Svijet 10.11.2014 | 10:00
Zlostavljana katolička monahinja

Austrijanka Doris Vagner iznela je u javnost, napisavši knjigu, da je osam godina trpela zlostavljanje u jednom katoličkom redu u Austriji, kojem je prišla kada je imala 19 godina.

Ona je iznela ozbiljne optužbe protiv rimokatoličke crkve, tvrdeći da ju je osam godina silovao jedan sveštenika, zbog čega je čak pokušala da izvrši samoubistvo.

Pre tri godine ona je okrenula leđa katoličkim redu i započela novi život, a danas živi u braku i izdala je knjigu u kojoj je opisala torturu koju je pretrpela u samostanu, kao i sva zlostavljanja i silovanja.

U knjizi je navela da su joj uskraćene sve slobode, kontakt sa roditeljima i prijateljima, kao i čitanje knjiga, novina, i gledanje televizije i slušanje radija.

Vagnerova tvrdi da nije jedina koja je prošla kroz ove grozne torture, izolacije, ucenjivanja i seksualnog zlostavljanja.

Takođe u knjizi pod nazivom "Ne više ja: priča jedne mlade monahinje" ukazuje da je zbog torura bilo i samoubistava.

U svom delu Vahner ne piše o kojem je samostanu reč, ali je poznato da je ona pristupila redu "Delo" (Das Werk).

U saopštenju "Delo" izražava žaljenje što je Vagnerova na "tako negativan način doživela godine u ovoj zajednici i da je mnoge pozitivne događaje, koje je imala, izbrisala".

"Delo" je red, sa sedištem u Bregencu, a protiv njega je optužbe izneo i jedan 35-ogodišnji Britanac, koji je šest godina bio u dominikanskom samostanu u Bregencu, sedištu ovog reda. U samostanu trenutno živi oko 100 monahinja i 30 monaha, kao i sveštenika.

Britanac je rekao da je došao do zaključka da je odnos prema monasima kao u jednoj sekti, da su stalno nadzirani i da ih saslušava sveštenik.

Čak na sahranu dede ga nisu pustili, preneo je neimenovani Britanac austrijskim medijima.

Komentari / 0

Ostavite komentar