Већина за независност Каталоније

Укупно 80,7 одсто, или 1,6 милиона Каталонаца изјаснило се за независност шпанске покрајине Каталоније на недељном, необавезујућем гласању одржаном упркос противљењу власти у Мадриду. Резултат треба узети с резервом јер противници референдума нису ни гласали, упозоравају аналитичари.

Свијет 10.11.2014 | 09:30
Већина за независност Каталоније

Према првим резултатима објављеним после пребројавања 88,4 одсто гласачких листића, Каталонци су одговорили "да" на оба постављена питања - "Да ли желите да Каталонија буде држава? Ако желите, да ли та држава треба да буде независна?", преноси Бета.

Потпредседница каталонске владе Хосана Ортега изјавила је да је најмање два милиона људи јуче гласало.

Франс прес оцењује да те изборне резултате треба узети с резервом, јер су противници независности најавили да ће бојкотовати симболично гласање и додаје да су на изборе изашли само симпатизери независности Каталоније.

Према тим резултатима, 10,1 одсто гласача рекло је "не" независности, односно одречно је одговорило на друго питање на гласачком листићу, а 4,55 одсто је негативно одговорило на оба питања.

Шеф каталонске владе Артур Мас 27. септембра је расписао референдум о независности, али је два дана касније Уставни суд Шпаније забранио одржавања референдума.

После тога, каталонске власти су одлучиле да 9. новембра буде незванично гласање које су назвали "консултацијама" о независности.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Званично је призната као историјска нација у Каталонском аутономном статуту усвојеном 1979. године у складу са шпанским Уставом из 1978. године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јулио

10.11.2014 13:56

Ево прилике Баји да расписе,ха,ха,ха

ОДГОВОРИТЕ