Većina za nezavisnost Katalonije

Ukupno 80,7 odsto, ili 1,6 miliona Katalonaca izjasnilo se za nezavisnost španske pokrajine Katalonije na nedeljnom, neobavezujućem glasanju održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu. Rezultat treba uzeti s rezervom jer protivnici referenduma nisu ni glasali, upozoravaju analitičari.

Svijet 10.11.2014 | 09:30
Većina za nezavisnost Katalonije

Prema prvim rezultatima objavljenim posle prebrojavanja 88,4 odsto glasačkih listića, Katalonci su odgovorili "da" na oba postavljena pitanja - "Da li želite da Katalonija bude država? Ako želite, da li ta država treba da bude nezavisna?", prenosi Beta.

Potpredsednica katalonske vlade Hosana Ortega izjavila je da je najmanje dva miliona ljudi juče glasalo.

Frans pres ocenjuje da te izborne rezultate treba uzeti s rezervom, jer su protivnici nezavisnosti najavili da će bojkotovati simbolično glasanje i dodaje da su na izbore izašli samo simpatizeri nezavisnosti Katalonije.

Prema tim rezultatima, 10,1 odsto glasača reklo je "ne" nezavisnosti, odnosno odrečno je odgovorilo na drugo pitanje na glasačkom listiću, a 4,55 odsto je negativno odgovorilo na oba pitanja.

Šef katalonske vlade Artur Mas 27. septembra je raspisao referendum o nezavisnosti, ali je dva dana kasnije Ustavni sud Španije zabranio održavanja referenduma.

Posle toga, katalonske vlasti su odlučile da 9. novembra bude nezvanično glasanje koje su nazvali "konsultacijama" o nezavisnosti.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Julio

10.11.2014 13:56

Evo prilike Baji da raspise,ha,ha,ha

ODGOVORITE