Нова Влада Српске ће наставити економски раст

Нова Влада Републике Српске ће наставити са провођењем политике економског раста, привлачења инвестиција, остваривањем напретка у процесу ЕУ интеграција и инсистирањем на реформама у БиХ, у складу са Уставом БиХ и Дејтонским споразумом у цјелини, наведено је у 12. Извјештају Републике Српске Савјету безбједности УН.

Република Српска 09.11.2014 | 10:46
Нова Влада Српске ће наставити економски раст

У документу се подсјећа да су 12. октобра гласачи изабрали нову Народну скупштину и обновили мандат предсједника Српске, настављајући непрекинут низ слободних и фер избора у Републици Српској током 19 година од потписивања Дејтонског споразума.

"Предизборна кампања била је обиљежена активним политизовањем страних дипломата и изузетно спором обрадом изборних резултата, али су гласачи у Српској ипак учинили да се њихов глас чује. Гласачи су обновили мандат владајуће коалиције и тиме осигурали наставак тренутног програма реформи Владе Српске", наводи се у извјештају.

У дијелу извјештаја који се односи на опоравак, раст и запошљавање, подсјећа се да су у мају, најобилније падавине у посљедњих 120 година, донијеле поплаве и клизишта које су погодиле више од милион грађана, 20.000 је било присиљено да се исели из домова, предузећа су уништена, а инфраструктура и пољопривредна добра оштећена.

"Заједнице у оба ентитета су претрпјеле штету, али је она највећа у Републици Српској. Упркос овој чињеници, званичници и агенције са нивоа БиХ инсистирају на томе да се средства помоћи равномјерно расподјеле између Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, не водећи рачуна о стварним потребама у процесу обнове и реконструкције", упозорава Српска.

Уз подсјећање да су, непосредно након падавина, грађани оба ентитета, као и органи на нивоу БиХ и Оружане снаге БиХ, уложили труд вриједан дивљења и помогли грађанима у поплављеним заједницама да санирају најопасније посљедице поплава, у докуметну се наводи да су, међутим, ове напоре касније засјениле малверзације ендемских размјера и парализа које владају у многим институцијама на нивоу БиХ.

"Српска ће се носити са посљедицама поплава још мјесецима и годинама и надамо се да ће наши партнери у међународној заједници остати укључени у овај процес и наставити да нам помажу у ефикасном и одрживом задовољавању потреба наших грађана. Такође, апелујемо да међународна заједница инсистира на одговорности и транспарентности свих институција на нивоу БиХ које су укључене у реконструкцију", наглашава Српска.

Република Српска, такође, истиче да је од највећег значаја наставити економске реформе са циљем промовисања отварања радних мјеста.

"Република Српска наставља са реформама и примјеном закона и прописа како би поједноставила инвестиције и напредовање предузећа", наводи се у документу и додаје да је нови једношалтерски систем за регистрацију предузећа, који је заживио у децембру прошле године, већ побудио формирање нових предузећа.

Напомиње се да је протеклих година Република Српска реализовала бројне друге економске реформе, као што су прва "гиљотина прописа" у региону /процес у коме се укидају непотребни и компликовани прописи/, процјена утицаја прописа, нови привредни судови, реформа земљишних књига и грађевинске дозволе, те нови порески одбици за инвестиције у опрему.

Нажалост, све повољнији привредни амбијент у Српској често се пренебрегава зато што се погрешно везује за лош ранг који БиХ додјељује Свјетска банка у свом годишњем извјештају "Лакоћа пословања".

"Извјештај 'Лакоћа пословања' за БиХ нема скоро никакве везе са лакоћом пословања у Српској, зато што се у њему дате оцјене заснивају у потпуности на примјеру замишљеног предузећа из Сарајева, чије је пословање уређено претежно прописима ФБиХ и кантона. Децентрализована структура БиХ омогућила је Републици Српској да развије много повољнији амбијент него ФБиХ", оцијењено је у извјештају.

Српска у документу наглашава и да, у оквиру напора на подстицању економског раста и отварања нових радних мјеста, наставља да подржава европске интеграције.

"Република поздравља нову усмјереност ЕУ на економски раст у БиХ, укључујући и недавно најављени Споразум за раст и радна мјеста. Споразум позива на реформе у шест конкретних области: порези на плате, доступност радних мјеста, лакоћа пословања, заштита инвеститора, борба против корупције и социјална заштита", наводи се у извјештају.

Влада Републике Српске, такође, истиче да је остварила значајан напредак у провођењу стратегије за борбу против корупције и већ је увела мјере против корупције у којима је отишла даље него што се отишло на нивоу ФБиХ и БиХ.

"Студије које је финансирала ЕУ показују да је давање мита упола мање присутно у Српској него у ФБиХ, и много мање него на западном Балкану у цјелини", подсјећа се у извјештају.

Међутим, настојања Српске у борби против корупције стоје у супротности са настојањима на нивоу БиХ, гдје је остварен незнатан напредак у иницијативама против корупције упркос обезбијеђеним међународним средствима.

"С циљем надградње успјеха постигнутог примјеном ранијих мјера борбе против корупције и подизања културе борбе против корупције на ниво ЕУ, Српска сада реализује недавно усвојен и до појединости разрађен Акциони план за провођење стратегије борбе против корупције у периоду 2013-2017", наводи се у документу.

Када је ријеч о проблему тероризма, у извјештају Српске се оцјењује да се БиХ несумњиво суочава са повишеном пријетњом од тероризма и поручује да ће Српска помно пратити и тијесно сарађивати са осталим безбједносним агенцијама на одбрани од џихадистичке пријетње.

Уз подсјећање да пошаст тероризма није новина у БиХ, Српска напомиње да је БиХ земља из које је неколико стотина лица већ отишло да се бори "раме уз раме" са радикалним исламским снагама у Сирији и Ираку.

"Према процјенама стручњака, неколико стотина лица из БиХ отишло је да се бори у Сирији. Све безбједносне агенције у БиХ морају енергично зауставити терористичко регрутовање и спријечити оне који се враћају из Сирије и Ирака да тероризам донесу кући", став је Републике Српске.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Влада црвених кмера

09.11.2014 09:55

Црвени кмери дају такве извјестаје као да су вец формирали владу

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

09.11.2014 10:18

као и из Украине... И тако те известаје које посаље РС нико не цита и не узима за озбиљно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

09.11.2014 10:32

Ма ово је нека греска у куцању , мислили су привредни пад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизмарк

09.11.2014 13:51

Само лажу, петљају и разваљују све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.11.2014 17:20

Ха-ха добри су. Говоре о наставку економског раста кога нико досад није ни примјетио да га је уопште било. Било је само мноштво празних обећања и неостварених пројеката иза којих није остало ништа, али зато они који су такве пројекте покретали напунили су своје џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко ко ко

09.11.2014 23:07

Жељка Цвијановић предсједник владе. Која спрдачина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАВРИЛО

10.11.2014 19:46

Како це бити срецан овај народ, ако Зеки опет буде предсједник владе - нецемо дугове вратити за сто година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димитрије

10.11.2014 19:49

Које ваљање лази????

ОДГОВОРИТЕ