Nova Vlada Srpske će nastaviti ekonomski rast

Nova Vlada Republike Srpske će nastaviti sa provođenjem politike ekonomskog rasta, privlačenja investicija, ostvarivanjem napretka u procesu EU integracija i insistiranjem na reformama u BiH, u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom u cjelini, navedeno je u 12. Izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

Republika Srpska 09.11.2014 | 10:46
Nova Vlada Srpske će nastaviti ekonomski rast

U dokumentu se podsjeća da su 12. oktobra glasači izabrali novu Narodnu skupštinu i obnovili mandat predsjednika Srpske, nastavljajući neprekinut niz slobodnih i fer izbora u Republici Srpskoj tokom 19 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Predizborna kampanja bila je obilježena aktivnim politizovanjem stranih diplomata i izuzetno sporom obradom izbornih rezultata, ali su glasači u Srpskoj ipak učinili da se njihov glas čuje. Glasači su obnovili mandat vladajuće koalicije i time osigurali nastavak trenutnog programa reformi Vlade Srpske", navodi se u izvještaju.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na oporavak, rast i zapošljavanje, podsjeća se da su u maju, najobilnije padavine u posljednjih 120 godina, donijele poplave i klizišta koje su pogodile više od milion građana, 20.000 je bilo prisiljeno da se iseli iz domova, preduzeća su uništena, a infrastruktura i poljoprivredna dobra oštećena.

"Zajednice u oba entiteta su pretrpjele štetu, ali je ona najveća u Republici Srpskoj. Uprkos ovoj činjenici, zvaničnici i agencije sa nivoa BiH insistiraju na tome da se sredstva pomoći ravnomjerno raspodjele između Srpske i Federacije BiH /FBiH/, ne vodeći računa o stvarnim potrebama u procesu obnove i rekonstrukcije", upozorava Srpska.

Uz podsjećanje da su, neposredno nakon padavina, građani oba entiteta, kao i organi na nivou BiH i Oružane snage BiH, uložili trud vrijedan divljenja i pomogli građanima u poplavljenim zajednicama da saniraju najopasnije posljedice poplava, u dokumetnu se navodi da su, međutim, ove napore kasnije zasjenile malverzacije endemskih razmjera i paraliza koje vladaju u mnogim institucijama na nivou BiH.

"Srpska će se nositi sa posljedicama poplava još mjesecima i godinama i nadamo se da će naši partneri u međunarodnoj zajednici ostati uključeni u ovaj proces i nastaviti da nam pomažu u efikasnom i održivom zadovoljavanju potreba naših građana. Takođe, apelujemo da međunarodna zajednica insistira na odgovornosti i transparentnosti svih institucija na nivou BiH koje su uključene u rekonstrukciju", naglašava Srpska.

Republika Srpska, takođe, ističe da je od najvećeg značaja nastaviti ekonomske reforme sa ciljem promovisanja otvaranja radnih mjesta.

"Republika Srpska nastavlja sa reformama i primjenom zakona i propisa kako bi pojednostavila investicije i napredovanje preduzeća", navodi se u dokumentu i dodaje da je novi jednošalterski sistem za registraciju preduzeća, koji je zaživio u decembru prošle godine, već pobudio formiranje novih preduzeća.

Napominje se da je proteklih godina Republika Srpska realizovala brojne druge ekonomske reforme, kao što su prva "giljotina propisa" u regionu /proces u kome se ukidaju nepotrebni i komplikovani propisi/, procjena uticaja propisa, novi privredni sudovi, reforma zemljišnih knjiga i građevinske dozvole, te novi poreski odbici za investicije u opremu.

Nažalost, sve povoljniji privredni ambijent u Srpskoj često se prenebregava zato što se pogrešno vezuje za loš rang koji BiH dodjeljuje Svjetska banka u svom godišnjem izvještaju "Lakoća poslovanja".

"Izvještaj 'Lakoća poslovanja' za BiH nema skoro nikakve veze sa lakoćom poslovanja u Srpskoj, zato što se u njemu date ocjene zasnivaju u potpunosti na primjeru zamišljenog preduzeća iz Sarajeva, čije je poslovanje uređeno pretežno propisima FBiH i kantona. Decentralizovana struktura BiH omogućila je Republici Srpskoj da razvije mnogo povoljniji ambijent nego FBiH", ocijenjeno je u izvještaju.

Srpska u dokumentu naglašava i da, u okviru napora na podsticanju ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta, nastavlja da podržava evropske integracije.

"Republika pozdravlja novu usmjerenost EU na ekonomski rast u BiH, uključujući i nedavno najavljeni Sporazum za rast i radna mjesta. Sporazum poziva na reforme u šest konkretnih oblasti: porezi na plate, dostupnost radnih mjesta, lakoća poslovanja, zaštita investitora, borba protiv korupcije i socijalna zaštita", navodi se u izvještaju.

Vlada Republike Srpske, takođe, ističe da je ostvarila značajan napredak u provođenju strategije za borbu protiv korupcije i već je uvela mjere protiv korupcije u kojima je otišla dalje nego što se otišlo na nivou FBiH i BiH.

"Studije koje je finansirala EU pokazuju da je davanje mita upola manje prisutno u Srpskoj nego u FBiH, i mnogo manje nego na zapadnom Balkanu u cjelini", podsjeća se u izvještaju.

Međutim, nastojanja Srpske u borbi protiv korupcije stoje u suprotnosti sa nastojanjima na nivou BiH, gdje je ostvaren neznatan napredak u inicijativama protiv korupcije uprkos obezbijeđenim međunarodnim sredstvima.

"S ciljem nadgradnje uspjeha postignutog primjenom ranijih mjera borbe protiv korupcije i podizanja kulture borbe protiv korupcije na nivo EU, Srpska sada realizuje nedavno usvojen i do pojedinosti razrađen Akcioni plan za provođenje strategije borbe protiv korupcije u periodu 2013-2017", navodi se u dokumentu.

Kada je riječ o problemu terorizma, u izvještaju Srpske se ocjenjuje da se BiH nesumnjivo suočava sa povišenom prijetnjom od terorizma i poručuje da će Srpska pomno pratiti i tijesno sarađivati sa ostalim bezbjednosnim agencijama na odbrani od džihadističke prijetnje.

Uz podsjećanje da pošast terorizma nije novina u BiH, Srpska napominje da je BiH zemlja iz koje je nekoliko stotina lica već otišlo da se bori "rame uz rame" sa radikalnim islamskim snagama u Siriji i Iraku.

"Prema procjenama stručnjaka, nekoliko stotina lica iz BiH otišlo je da se bori u Siriji. Sve bezbjednosne agencije u BiH moraju energično zaustaviti terorističko regrutovanje i spriječiti one koji se vraćaju iz Sirije i Iraka da terorizam donesu kući", stav je Republike Srpske.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vlada crvenih kmera

09.11.2014 09:55

Crveni kmeri daju takve izvjestaje kao da su vec formirali vladu

ODGOVORITE
Name

blbl

09.11.2014 10:18

kao i iz Ukraine... I tako te izvestaje koje posalje RS niko ne cita i ne uzima za ozbiljno.

ODGOVORITE
Name

banjaluka

09.11.2014 10:32

Ma ovo je neka greska u kucanju , mislili su privredni pad

ODGOVORITE
Name

Bizmark

09.11.2014 13:51

Samo lažu, petljaju i razvaljuju sve.

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.11.2014 17:20

Ha-ha dobri su. Govore o nastavku ekonomskog rasta koga niko dosad nije ni primjetio da ga je uopšte bilo. Bilo je samo mnoštvo praznih obećanja i neostvarenih projekata iza kojih nije ostalo ništa, ali zato oni koji su takve projekte pokretali napunili su svoje džepove.

ODGOVORITE
Name

Ko ko ko

09.11.2014 23:07

Željka Cvijanović predsjednik vlade. Koja sprdačina!

ODGOVORITE
Name

GAVRILO

10.11.2014 19:46

Kako ce biti srecan ovaj narod, ako Zeki opet bude predsjednik vlade - necemo dugove vratiti za sto godina.

ODGOVORITE
Name

Dimitrije

10.11.2014 19:49

Koje valjanje lazi????

ODGOVORITE