Слава Борачке организације Српске

Светом архијерејском литургијом, поменом погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата на Спомен-обиљежју на Гвозду, те полагањем цвијећа на Спомен костурници у Невесињу је обиљежена крсна слава Борачке организације Републике Српске, Дан општине Невесиње, као и сјећање на двије Митровданске офанзиве, 1992. и 1994. Године.

Република Српска 08.11.2014 | 17:37
Слава Борачке организације Српске

“Ову прилику би искористио да свим борцима, свим припадницима Војске Републике Српске, честитам славу са жељом да је низ година славимо у миру. Категорије становништва, у овом случају борци, категорије су које су очували Републику Српску и морају непрекидно бити на првом мјесту бриге друштва, државе поготово. Наравно, свјесни смо да то може бити оствариво у складу са материјалним могућностима друштва”, рекао је Миломир Савчић, предсједник БОРС-а

Припадници Невесињске бригаде поносни су на то што је Борачка организација одлучила да своју крсну славу прослваља баш у том херцеговачком граду, који је постао познат управо по херојству током двије “Митроданске офанзиве” у којима је побијеђен далеко бројнији непријатељ.

“Невесиње је заслужило то, поготово када се зна дас мо овдје имали двије битке, Митровданске, које су познате и изучавају их у страним земљама на Војним академија. Омјер снага био је далеко на страни непријатеља али мо се наш народ без размишљања организовао И заслужио да буде домаћин свим борцима Републике Српске”, истакао је Гојко Кешељ.

Миро Грубачић једва је преживио прву офанзиву у којој је задобио тешке ране.

“Била је борба страшна, али бранили смо се и одбранили. Ја сам настрадао у понедјељак ујутру, други дан Митровдана. Колеге су ме извукле, хвала Богу И дан данас живим”, присјећа се Грубачић.

Ипак, да дан бораца не протокне без било какве примједбе побринула се Народна скупштина Републике Српске. У име те институције цвијеће на споменик палим борцима положио је посланик СНСД-а из Невесиње Илија Таминџија, човјек који је стварање Републике Српске посматрао из Црне Горе иако је у то вријеме по годинама требо бити војни обавезник. Да ли је то лицемјерно са његове стране према Борачкој организацији питали смо њеног предсједника:

„Зависи од сваког човјека. Ја лично, у сутацији рата да морам да бирам не би то избјегао или се бар сигурно не би појављивао на манифестацијама на којим су прије свега садражаји везани за догађаје из рата“, истакао је Савчић.

Свету архијерејску литургију служио је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, међу гостима били су присутни министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, те представници привредног и политичког живота Невесиња и сусједних општина и градова.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

1389

08.11.2014 18:30

Свим борцима ВРС,нека је сретна,Крсна Слава Митровдан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

08.11.2014 18:44

снсд првоборци

ОДГОВОРИТЕ
Name

с

08.11.2014 19:07

снсд треци позив

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

08.11.2014 20:14

таминција је бјегунац

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕОТАР

08.11.2014 20:29

Нека вас је срам и срамота Невесињци, када дозволисте да вам ратни СНСД дезертер Илија Таминдзија одаје поцаст погинулим борцима! ЗА КРСТ ЦАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

09.11.2014 05:47

Па ста ако је одао поцаст боље то него ко неки који нас не примјецују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

невесињац

09.11.2014 08:11

и треба да нас је срам када смо заборавили погинулу брацу а сада подрзавамо дезертере ПУСТО ЛИ ЦЕ БИТИ НЕВЕСИЊЕ РАВНО РАСАДНИЦЕ СРПСТВА КОЛИЈЕВКО ЛАВА ПУСТО ЈЕР СЕ ЕТО СЕЛИ ПЛЕМЕ СЛАВНО А НАСА БУДУЦНОСТ ГДЈЕ ЈЕ ОНА СПАВА

ОДГОВОРИТЕ