Slava Boračke organizacije Srpske

Svetom arhijerejskom liturgijom, pomenom poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na Spomen-obilježju na Gvozdu, te polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici u Nevesinju je obilježena krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske, Dan opštine Nevesinje, kao i sjećanje na dvije Mitrovdanske ofanzive, 1992. i 1994. Godine.

Republika Srpska 08.11.2014 | 17:37
Slava Boračke organizacije Srpske

“Ovu priliku bi iskoristio da svim borcima, svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, čestitam slavu sa željom da je niz godina slavimo u miru. Kategorije stanovništva, u ovom slučaju borci, kategorije su koje su očuvali Republiku Srpsku i moraju neprekidno biti na prvom mjestu brige društva, države pogotovo. Naravno, svjesni smo da to može biti ostvarivo u skladu sa materijalnim mogućnostima društva”, rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a

Pripadnici Nevesinjske brigade ponosni su na to što je Boračka organizacija odlučila da svoju krsnu slavu proslvalja baš u tom hercegovačkom gradu, koji je postao poznat upravo po herojstvu tokom dvije “Mitrodanske ofanzive” u kojima je pobijeđen daleko brojniji neprijatelj.

“Nevesinje je zaslužilo to, pogotovo kada se zna das mo ovdje imali dvije bitke, Mitrovdanske, koje su poznate i izučavaju ih u stranim zemljama na Vojnim akademija. Omjer snaga bio je daleko na strani neprijatelja ali mo se naš narod bez razmišljanja organizovao I zaslužio da bude domaćin svim borcima Republike Srpske”, istakao je Gojko Kešelj.

Miro Grubačić jedva je preživio prvu ofanzivu u kojoj je zadobio teške rane.

“Bila je borba strašna, ali branili smo se i odbranili. Ja sam nastradao u ponedjeljak ujutru, drugi dan Mitrovdana. Kolege su me izvukle, hvala Bogu I dan danas živim”, prisjeća se Grubačić.

Ipak, da dan boraca ne protokne bez bilo kakve primjedbe pobrinula se Narodna skupština Republike Srpske. U ime te institucije cvijeće na spomenik palim borcima položio je poslanik SNSD-a iz Nevesinje Ilija Tamindžija, čovjek koji je stvaranje Republike Srpske posmatrao iz Crne Gore iako je u to vrijeme po godinama trebo biti vojni obaveznik. Da li je to licemjerno sa njegove strane prema Boračkoj organizaciji pitali smo njenog predsjednika:

„Zavisi od svakog čovjeka. Ja lično, u sutaciji rata da moram da biram ne bi to izbjegao ili se bar sigurno ne bi pojavljivao na manifestacijama na kojim su prije svega sadražaji vezani za događaje iz rata“, istakao je Savčić.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, među gostima bili su prisutni ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, te predstavnici privrednog i političkog života Nevesinja i susjednih opština i gradova.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

1389

08.11.2014 18:30

Svim borcima VRS,neka je sretna,Krsna Slava Mitrovdan.

ODGOVORITE
Name

simo

08.11.2014 18:44

snsd prvoborci

ODGOVORITE
Name

s

08.11.2014 19:07

snsd treci poziv

ODGOVORITE
Name

jovo

08.11.2014 20:14

tamincija je bjegunac

ODGOVORITE
Name

LEOTAR

08.11.2014 20:29

Neka vas je sram i sramota Nevesinjci, kada dozvoliste da vam ratni SNSD dezerter Ilija Tamindzija odaje pocast poginulim borcima! ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU!

ODGOVORITE
Name

pedja

09.11.2014 05:47

Pa sta ako je odao pocast bolje to nego ko neki koji nas ne primjecuju.

ODGOVORITE
Name

nevesinjac

09.11.2014 08:11

i treba da nas je sram kada smo zaboravili poginulu bracu a sada podrzavamo dezertere PUSTO LI CE BITI NEVESINJE RAVNO RASADNICE SRPSTVA KOLIJEVKO LAVA PUSTO JER SE ETO SELI PLEME SLAVNO A NASA BUDUCNOST GDJE JE ONA SPAVA

ODGOVORITE