Видео, Лондон: Новак - Роџер, да се зна ко је тата!

Српски тенисер на завршном турниру сезоне креће по рекорд и одбрану прве позиције на АТП листи, а Швајцарац у "немогућу мисију" - по седми трофеј, што никоме никада није пошло за руком и покушају свргавања најбољег са трона.

Тенис 09.11.2014 | 00:00
Видео, Лондон: Новак - Роџер, да се зна ко је тата!

У Лондону ће у недељу почети битка за последњи пехар сезоне. Завршни турнир године окупиће осам најбољих (без повређеног Рафаела Надала), који ће распоређени у две групе јурити место у финалу.

Осморку предводи најбољи тенисер света Новак Ђоковић, којем ће три победе у Лондону гарантовати останак на првом месту АТП листе на крају 2014. године. Осим српског аса у О2 Арени играће и Швајцарац Роџер Федерер, његов земљак Станислас Вавринка, Јапанац Кеи Нишикори, Енди Мареј из Велике Британије, Чех Томаш Бердих, Канађанин Милош Раонић и Хрват Марин Чилић.

Новак Ђоковић тврди да ће имати велики мотив да се и ове године у Лондону домогне шампионског пехара. Наиме, уколико би му то пошло за руком, постао би први играч који је три године заредом тријумфовао на завршном турниру сезоне после Ивана Лендла, који је то учинио у периоду од 1985. до 1987. када се турнир играо у Њујорку. Осим њих двојице три сезоне у низу непобедив је био и Румун Илие Настасе, од 1971. до 1973, али када се завршни турнир играо по другом систему.

Новак зна да то неће бити лако.

"У добром сам положају. Борим се и да окончам сезону на првом месту. Освајао сам овај турнир претходне две године, што је већ довољан разлог да и ове сезоне направим опет добру ствар. Ипак, у Лондону ће играти осморица најбољих и то по систему по којем не играмо током године. За све играче ово је круна сезоне и сви желе да заврше годину на најбољој позицији. Због тога ће сваки меч у групи изгледати као да играте полуфинале или финале гренд слема", истакао је Ђоковић.

Новопеченог тату на првом месту АТП листе може само да угрози још један тата, али далеко искуснији - Роџер Федерер. Швајцарац не сме да омане у Лондону, док би Новаку победе у групи против Чилића, Бердиха и Вавринке, трећег тате на завршном турниру, осигурале позицију број један на крају године.

Дуели Новака и Роџера на тениском терену већ су годинама у жижи јавности, али Ђоковић признаје да је Федекс много бољи и искуснији у нечему - у улози оца.

"Ја сам ту и даље далеко иза њега, који има четворо деце. То је заиста сјајно, али и невероватно да Роџер игра на тако високом нивоу упркос обавезама које има у приватном животу", рекао је Ђоковић, истакавши да је Федерер очигледно пронашао нови мотив у игри након рођења другог пара близанаца у мају ове године.

"Разумем шта је напор са једним дететом, али са четворо... То не могу ни да замислим!".

Ипак, Новак је одмах по рођењу сина Стефана освојио титулу у Паризу, и уз Бориса Бекера и Марата Сафина постао играч коме је то једино пошло за руком у каријери.

"... и то сам учинио без изгубљеног сета. Можда би требало да имам још много деце у будућности", насмејао се Ђоковић на сопствену констатацију, додавши да његова супруга Јелена не би баш била одушевљена том његовом изјавом.

"Неке ствари се психолошки мењају када играте за некога. А када је тај неко ваш син, онда вам то даје нову велику мотивацију", открио је најбољи на свету.

Ђоковић је додао да је рођење Федерерове деце значајно утицало на његову каријеру и то позитивно, и да верује да ће и проширење његове породице бити добар подстицај за њега да и наредне сезоне игра на врхунском нивоу. Новак је додао да и се неће устручавати да затражи родитељски савет од далеко искуснијег колеге Федерера, који је већ "ћалац професионалац".

"Када смо разговарали у Кини и Паризу он ме је саветовао о неким стварима, као што су путовања и остало. ја ћу то узети у обзир, свакако, и надам се да ћу успети да добро организујем свој живот као и он", рекао је Ђоковић и додао да посматрајући Федерера све везано за његову породицу изгледа лако.

Ђоковић ће у одбрану титуле кренути у понедељак, против Марина Чилића, против којег има скор "да се смрзнеш" - 10:0. Следе дуели са Томашом Бердихом, са којим се сусрео чак 18 пута у каријери и такође остварио респектабилан учинак 16-2, док га у трећој рунди очекује Кеи Нишикори, са којим једино има егал скор (2-2), не рачунајући меч у полуфиналу мастерса у Мајамију ове године када му је Јапанац предао без борбе.

Најбољи српски тенисер свих времена три пута у каријери је освајао титулу на завршном турниру - осим у Лондону последње две године, био је најбољи и 2008. у Шангају, док је убедљиво најуспешнији Федерер са чак шест трофеја (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011), уз два изгубљена финала (2005. и 2012). Иза Швајцарца следе Иван Лендл и Пит Сампрас са по пет пехара, Илие Настасе има четири, а осим Ђоковића по три су освајали и његов тренер Борис Бекер и највећи тениски "пргавац" - Џон Мекинро.

Коментари / 0

Оставите коментар