Video, London: Novak - Rodžer, da se zna ko je tata!

Srpski teniser na završnom turniru sezone kreće po rekord i odbranu prve pozicije na ATP listi, a Švajcarac u "nemoguću misiju" - po sedmi trofej, što nikome nikada nije pošlo za rukom i pokušaju svrgavanja najboljeg sa trona.

Tenis 09.11.2014 | 00:00
Video, London: Novak - Rodžer, da se zna ko je tata!

U Londonu će u nedelju početi bitka za poslednji pehar sezone. Završni turnir godine okupiće osam najboljih (bez povređenog Rafaela Nadala), koji će raspoređeni u dve grupe juriti mesto u finalu.

Osmorku predvodi najbolji teniser sveta Novak Đoković, kojem će tri pobede u Londonu garantovati ostanak na prvom mestu ATP liste na kraju 2014. godine. Osim srpskog asa u O2 Areni igraće i Švajcarac Rodžer Federer, njegov zemljak Stanislas Vavrinka, Japanac Kei Nišikori, Endi Marej iz Velike Britanije, Čeh Tomaš Berdih, Kanađanin Miloš Raonić i Hrvat Marin Čilić.

Novak Đoković tvrdi da će imati veliki motiv da se i ove godine u Londonu domogne šampionskog pehara. Naime, ukoliko bi mu to pošlo za rukom, postao bi prvi igrač koji je tri godine zaredom trijumfovao na završnom turniru sezone posle Ivana Lendla, koji je to učinio u periodu od 1985. do 1987. kada se turnir igrao u Njujorku. Osim njih dvojice tri sezone u nizu nepobediv je bio i Rumun Ilie Nastase, od 1971. do 1973, ali kada se završni turnir igrao po drugom sistemu.

Novak zna da to neće biti lako.

"U dobrom sam položaju. Borim se i da okončam sezonu na prvom mestu. Osvajao sam ovaj turnir prethodne dve godine, što je već dovoljan razlog da i ove sezone napravim opet dobru stvar. Ipak, u Londonu će igrati osmorica najboljih i to po sistemu po kojem ne igramo tokom godine. Za sve igrače ovo je kruna sezone i svi žele da završe godinu na najboljoj poziciji. Zbog toga će svaki meč u grupi izgledati kao da igrate polufinale ili finale grend slema", istakao je Đoković.

Novopečenog tatu na prvom mestu ATP liste može samo da ugrozi još jedan tata, ali daleko iskusniji - Rodžer Federer. Švajcarac ne sme da omane u Londonu, dok bi Novaku pobede u grupi protiv Čilića, Berdiha i Vavrinke, trećeg tate na završnom turniru, osigurale poziciju broj jedan na kraju godine.

Dueli Novaka i Rodžera na teniskom terenu već su godinama u žiži javnosti, ali Đoković priznaje da je Fedeks mnogo bolji i iskusniji u nečemu - u ulozi oca.

"Ja sam tu i dalje daleko iza njega, koji ima četvoro dece. To je zaista sjajno, ali i neverovatno da Rodžer igra na tako visokom nivou uprkos obavezama koje ima u privatnom životu", rekao je Đoković, istakavši da je Federer očigledno pronašao novi motiv u igri nakon rođenja drugog para blizanaca u maju ove godine.

"Razumem šta je napor sa jednim detetom, ali sa četvoro... To ne mogu ni da zamislim!".

Ipak, Novak je odmah po rođenju sina Stefana osvojio titulu u Parizu, i uz Borisa Bekera i Marata Safina postao igrač kome je to jedino pošlo za rukom u karijeri.

"... i to sam učinio bez izgubljenog seta. Možda bi trebalo da imam još mnogo dece u budućnosti", nasmejao se Đoković na sopstvenu konstataciju, dodavši da njegova supruga Jelena ne bi baš bila oduševljena tom njegovom izjavom.

"Neke stvari se psihološki menjaju kada igrate za nekoga. A kada je taj neko vaš sin, onda vam to daje novu veliku motivaciju", otkrio je najbolji na svetu.

Đoković je dodao da je rođenje Federerove dece značajno uticalo na njegovu karijeru i to pozitivno, i da veruje da će i proširenje njegove porodice biti dobar podsticaj za njega da i naredne sezone igra na vrhunskom nivou. Novak je dodao da i se neće ustručavati da zatraži roditeljski savet od daleko iskusnijeg kolege Federera, koji je već "ćalac profesionalac".

"Kada smo razgovarali u Kini i Parizu on me je savetovao o nekim stvarima, kao što su putovanja i ostalo. ja ću to uzeti u obzir, svakako, i nadam se da ću uspeti da dobro organizujem svoj život kao i on", rekao je Đoković i dodao da posmatrajući Federera sve vezano za njegovu porodicu izgleda lako.

Đoković će u odbranu titule krenuti u ponedeljak, protiv Marina Čilića, protiv kojeg ima skor "da se smrzneš" - 10:0. Slede dueli sa Tomašom Berdihom, sa kojim se susreo čak 18 puta u karijeri i takođe ostvario respektabilan učinak 16-2, dok ga u trećoj rundi očekuje Kei Nišikori, sa kojim jedino ima egal skor (2-2), ne računajući meč u polufinalu mastersa u Majamiju ove godine kada mu je Japanac predao bez borbe.

Najbolji srpski teniser svih vremena tri puta u karijeri je osvajao titulu na završnom turniru - osim u Londonu poslednje dve godine, bio je najbolji i 2008. u Šangaju, dok je ubedljivo najuspešniji Federer sa čak šest trofeja (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011), uz dva izgubljena finala (2005. i 2012). Iza Švajcarca slede Ivan Lendl i Pit Sampras sa po pet pehara, Ilie Nastase ima četiri, a osim Đokovića po tri su osvajali i njegov trener Boris Beker i najveći teniski "prgavac" - Džon Mekinro.

Komentari / 0

Ostavite komentar