ПЛ: На Енфилду јачи Челси!

Дерби 11. кола Премијер лиге Челси је решио у своју корист савладавши у гостима Ливерпул после преокрета са 1:2, а чињеница да су се "плавци" Жозеа Муриња учврстили на врху табеле бољом игром од домаћина ипак је умрљана великим судијским превидом у финишу, када није досуђен чист пенал за "црвене".

Фудбал 08.11.2014 | 16:30
ПЛ: На Енфилду јачи Челси!

Утакмица је почела тек после минута тишине у знак сећања на жртве Првог светског рата, а славни стадион који је тренутак раније грмео уз чувену мелодију "Wалк он" занемео је како би се одала почаст онима које је однео вихор Великог рата.

Ливепрул, седмопласирани на табели, ушао је у овај меч без Лазара Марковића, који чак није био ни на клупи, док су у екипи Челсија од самог стара била двојица српских репрезентативаца, Бранислав Ивановић и Немања Матић.

Већ у првом минуту Емре Чан јеумало савладао Куртоу, но изненадни ударац Ливерпуловог фудбалера је послао лопту тако да је она закачила Џона Терија, а онда у великом луку прохујала тик покрај стативе гола гостију из Лондона. Када је Немац турског порекла упутио ударац у деветом минуту, одбитак је обрадовао присталице "црвених".

Чан је остао без чувара, а како је лопта била у његовом поседу, кренуо је са 30 метара од гола Челсија ка свом циљу, да би онда распалио по "бубамари". Она је на свом путу закачила горњи део Кејхилове руке, потпуно променила правац кретања и завршила у десном делу мреже коју је чувао Куртоа, који је кренуо на супротну страну.

На изједначење није уопште морало дуго да се чека: играо се 14. минут кдаа је најбољи асистент Премијер лиге, Сеск Фабрегас, извео корнер за Челси са десне стране, а Дијего Кошта пробао главом да поравна резултат. Мињоле је одбранио тај покушај, лопта се одбила до Матића, од њега, сасвим случајно, до Кејхила, а случајни трагичар са почетка утакмице - шутнуо је довољно снажно да лопта пређе црту, иако није и затресла мрежу. Мињоле је ушао са њом иза линије, арбитри су то приметили а и уз помоћ "гол-технологије" потврдили да је читавим пречником лопта била тамо где се то сматра поготком, па је на семафору исписано - 1:1.

Ако су голови падали брзим темпом, ништа за тим нису заостајале ни шансе, а више их је стварао Челси у наставку првог полувремена, и то из контранапада. И, таман када би Мурињови "плавци" надиграли одбрану која се консолидовала у повлачењу, десио би се шут - који је одмах изблокиран. Херој у два таква наврата, када се чинило да "гол само што није", био је Џонсон, који је телом блокирао покушаје Азара да направи преокрет.

Полувреме је приведено крају без промене резултата, не и без чарки, јер су оне од почетка постојале због великог значаја и велике мотивисаности актера. Ипак, нису прелазиле границе дозвољеног, ако се не рачуна некажњени насртај Дијега Коште на Шкртела, са леђа, када је већ било јасно да неће стићи до лопте. Тада је и почела нешто жустрија игра, у којој се боље снашао Челси, значајно почевши да има више лопту у свом поседу, што уопште није био случај у првом делу првог полувремена. Ипак, осам упућених шутева уз она два код поготка, нису била довољна да се додатно промени резултат, баш као ни четири које су "црвени" упутили после уводна два у режији Чана.

Друго полувреме почело је новим нападима Мурињове екипе, а када је један од њих прекинут, Ивановић је непрописно, држањем Стерлинга, спречио контранапад, због чега је добио жути картон. А управо је Стерлинг изградио добру прилику за промену резултата, натеравши у 54. минуту Куртоу да сјајном интервенцијом заустави његов шут са 12, 13 метара, искоса са леве стране.

Наредних десетак минута било је некако изненађујуће мирно, а онда је пад Банета Ивановића приликом дуела са Мореном био узрок за бурне реакције недуго затим. Јер, лопта је остала у игри, Ливерпул је није избацио, није чак ни саиграч нашег репрезентативца, Кејхил, јер је - желећи да је испуца у аут, само вратио дефанзивцима домаћих, који су одмах кренули у напад. И, та акција би можда донела и промену резултата да није било офсајда "црвених", а чим су судије прекинуле игру због недозвољене позиције, Ивановићеви саиграчи су се залетели ка фудбалерима Ливерпула, жустро протестујући због тога што нису прекинули игру.

Следећи судијин звиждук - био је због поготка. У 67. минуту Апсиликуета је на левом крилу добио лопту сјајно упућену са позиције десног бека, уследио је центаршут који је Мињоле само мало скренуо, што је код даље стативе омогућило Дијегу Кошти да "нанишани" и снажним, шутем по земљи, донесе предност Челсију - 1:2.

Ивановић је наставио да игра после краћег указивања помоћи, на терену је био када су "плавци" повели, а и у финишу је често био у центру пажње јер је Ливерпул кренуо на све или ништа, желећи да избегне пораз. Ипак, Кејхил је био тај због ког су се играчи Брендана Роџерса бунили, јер је у казненом простору подлактицом зауставио лопту после шута Стивена Дежерарда у 88. минуту, но судијска пиштаљка Ентонија Тејлора, који је имао и неколико мање важних а спорних одлука, углавном донетих у корист Челсија, остала је нема.

Коментари / 0

Оставите коментар