PL: Na Enfildu jači Čelsi!

Derbi 11. kola Premijer lige Čelsi je rešio u svoju korist savladavši u gostima Liverpul posle preokreta sa 1:2, a činjenica da su se "plavci" Žozea Murinja učvrstili na vrhu tabele boljom igrom od domaćina ipak je umrljana velikim sudijskim previdom u finišu, kada nije dosuđen čist penal za "crvene".

Fudbal 08.11.2014 | 16:30
PL: Na Enfildu jači Čelsi!

Utakmica je počela tek posle minuta tišine u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata, a slavni stadion koji je trenutak ranije grmeo uz čuvenu melodiju "Walk on" zanemeo je kako bi se odala počast onima koje je odneo vihor Velikog rata.

Liveprul, sedmoplasirani na tabeli, ušao je u ovaj meč bez Lazara Markovića, koji čak nije bio ni na klupi, dok su u ekipi Čelsija od samog stara bila dvojica srpskih reprezentativaca, Branislav Ivanović i Nemanja Matić.

Već u prvom minutu Emre Čan jeumalo savladao Kurtou, no iznenadni udarac Liverpulovog fudbalera je poslao loptu tako da je ona zakačila Džona Terija, a onda u velikom luku prohujala tik pokraj stative gola gostiju iz Londona. Kada je Nemac turskog porekla uputio udarac u devetom minutu, odbitak je obradovao pristalice "crvenih".

Čan je ostao bez čuvara, a kako je lopta bila u njegovom posedu, krenuo je sa 30 metara od gola Čelsija ka svom cilju, da bi onda raspalio po "bubamari". Ona je na svom putu zakačila gornji deo Kejhilove ruke, potpuno promenila pravac kretanja i završila u desnom delu mreže koju je čuvao Kurtoa, koji je krenuo na suprotnu stranu.

Na izjednačenje nije uopšte moralo dugo da se čeka: igrao se 14. minut kdaa je najbolji asistent Premijer lige, Sesk Fabregas, izveo korner za Čelsi sa desne strane, a Dijego Košta probao glavom da poravna rezultat. Minjole je odbranio taj pokušaj, lopta se odbila do Matića, od njega, sasvim slučajno, do Kejhila, a slučajni tragičar sa početka utakmice - šutnuo je dovoljno snažno da lopta pređe crtu, iako nije i zatresla mrežu. Minjole je ušao sa njom iza linije, arbitri su to primetili a i uz pomoć "gol-tehnologije" potvrdili da je čitavim prečnikom lopta bila tamo gde se to smatra pogotkom, pa je na semaforu ispisano - 1:1.

Ako su golovi padali brzim tempom, ništa za tim nisu zaostajale ni šanse, a više ih je stvarao Čelsi u nastavku prvog poluvremena, i to iz kontranapada. I, taman kada bi Murinjovi "plavci" nadigrali odbranu koja se konsolidovala u povlačenju, desio bi se šut - koji je odmah izblokiran. Heroj u dva takva navrata, kada se činilo da "gol samo što nije", bio je Džonson, koji je telom blokirao pokušaje Azara da napravi preokret.

Poluvreme je privedeno kraju bez promene rezultata, ne i bez čarki, jer su one od početka postojale zbog velikog značaja i velike motivisanosti aktera. Ipak, nisu prelazile granice dozvoljenog, ako se ne računa nekažnjeni nasrtaj Dijega Košte na Škrtela, sa leđa, kada je već bilo jasno da neće stići do lopte. Tada je i počela nešto žustrija igra, u kojoj se bolje snašao Čelsi, značajno počevši da ima više loptu u svom posedu, što uopšte nije bio slučaj u prvom delu prvog poluvremena. Ipak, osam upućenih šuteva uz ona dva kod pogotka, nisu bila dovoljna da se dodatno promeni rezultat, baš kao ni četiri koje su "crveni" uputili posle uvodna dva u režiji Čana.

Drugo poluvreme počelo je novim napadima Murinjove ekipe, a kada je jedan od njih prekinut, Ivanović je nepropisno, držanjem Sterlinga, sprečio kontranapad, zbog čega je dobio žuti karton. A upravo je Sterling izgradio dobru priliku za promenu rezultata, nateravši u 54. minutu Kurtou da sjajnom intervencijom zaustavi njegov šut sa 12, 13 metara, iskosa sa leve strane.

Narednih desetak minuta bilo je nekako iznenađujuće mirno, a onda je pad Baneta Ivanovića prilikom duela sa Morenom bio uzrok za burne reakcije nedugo zatim. Jer, lopta je ostala u igri, Liverpul je nije izbacio, nije čak ni saigrač našeg reprezentativca, Kejhil, jer je - želeći da je ispuca u aut, samo vratio defanzivcima domaćih, koji su odmah krenuli u napad. I, ta akcija bi možda donela i promenu rezultata da nije bilo ofsajda "crvenih", a čim su sudije prekinule igru zbog nedozvoljene pozicije, Ivanovićevi saigrači su se zaleteli ka fudbalerima Liverpula, žustro protestujući zbog toga što nisu prekinuli igru.

Sledeći sudijin zvižduk - bio je zbog pogotka. U 67. minutu Apsilikueta je na levom krilu dobio loptu sjajno upućenu sa pozicije desnog beka, usledio je centaršut koji je Minjole samo malo skrenuo, što je kod dalje stative omogućilo Dijegu Košti da "nanišani" i snažnim, šutem po zemlji, donese prednost Čelsiju - 1:2.

Ivanović je nastavio da igra posle kraćeg ukazivanja pomoći, na terenu je bio kada su "plavci" poveli, a i u finišu je često bio u centru pažnje jer je Liverpul krenuo na sve ili ništa, želeći da izbegne poraz. Ipak, Kejhil je bio taj zbog kog su se igrači Brendana Rodžersa bunili, jer je u kaznenom prostoru podlakticom zaustavio loptu posle šuta Stivena Dežerarda u 88. minutu, no sudijska pištaljka Entonija Tejlora, koji je imao i nekoliko manje važnih a spornih odluka, uglavnom donetih u korist Čelsija, ostala je nema.

Komentari / 0

Ostavite komentar