Анализа: Партизан у Европи прави ''понављач''!

Партизан ће ускоро привести крају још једну сезону у Европи. Школу су научили играчи и стручни штаб. Да ли је и клуб?

Фудбал 07.11.2014 | 21:15
Анализа: Партизан у Европи прави ''понављач''!

Рече Марко Николић после пораза Партизана од Бешикташа (1:2) у Истанбулу да је утакмица на Олимпијском стадиону, као и играње у Лиги Европе ове сезоне, где црно-белима предстоје још две утакмице против Астераса код куће и Тотенхема у гостима, школа која нема високу цену. Плаћена је резултатски, мане-више очекиваним поразима.

Нема дилеме да је млади стручњак у праву и да су за 18-годишњаке Данила Пантића, Миладина Стевановића, Андрију Живковића, нешто старијег Николу Нинковић (20), па и Лазара Ћирковића (22), наступи против Бешикташа били непроцењиво искуство. Имали су прилику да се надмећу са скупо плаћеним противником, врхунским играчима и да осете темпераментну и једну од најбучнијих публика на свету.

И сам Николић морао је да извуче поуке и да на основу тога надогради фудбалско знање. Уосталом, као и сви.

У Истанбулу је поправљен утисак остављен две недеље раније у Београду, када се тим Славена Билића прошетао Хумском улицом и црно-белима нанео најтежи пораз у Европи на домаћем терену. Видело се у четвртак увече на "Ататурку" да су из београдског неуспеха сви понешто научили. Чак је врло мало фалило да се Партизан са Босфора врати са огромним бодом.

Дакле, школа за играче и стручни штаб свакако јесте и то велика. Али, да ли је и за Партизан као клуб? Рекли бисмо да би морала да буде.

Ипак…

Судећи по искуству из претходних година, "парни ваљак" је веома лош ђак или боље рећи дугогодишњи понављач!

С обзиром на менталитет спортског победника, који дефинитивно као нација имамо, европски резултати Партизана не могу и не смеју да задовоље бројну армију навијача, а посебно не челнике клуба из Хумске.

Учинак на 16 гостовања у лига такмичењима УЕФА је 15 пораза и један реми. Поражавајуће и реално.

Истина је да су црно-бели у последње две деценије најуспешнији српски клуб у евро такмичењима и једини са константом у групним фазама УЕФА купова. Том чињеницом се хвале у Партизану, али се на њој и завршавају све друге такмичарске амбиције у Европи.

Далеко од тога да код играча и тренера не постоји воља да постану конкурентни и да коначно направе искорак. Напротив! Знао је Партизан да засија, да одигра врхунску утакмицу као што је била против Тотенхема у Београду. Објективно гледано, то се из ове перспективе може свести под инцидент. Колико год тешко било признати, црно-бели немају квалитет за озбиљног такмаца у Лига Европе, а камоли Лиги шампиона.

Рече нешто слично новинарима пред почетак сезоне и Никола Дринчић.

"Учинићемо све да се пласирамо у Лигу шампиона, али код нас је публика нереална. Зато је Лига Европе већа реалност и пробаћемо да стигнемо до тог такмичења. Очекује нас, међутим, изузетно тежак посао. Код наших људи недостаје реалност, јер Партизан не може да буде енормно бољи него што је био прошле сезоне".

Било је и оних чије су жеље биле далеко веће. Председник клуба Драган Ђурић је на почетку припрема, само неколико дана пре него што смо чули искусног везисту, био апсолутно нереалан у очекивањима од тима и стручног штаба.

"Зрели смо за такмичење у Европи, да се квалификујемо у групну фазу европског такмичења и да ту презимимо, а било би добро да то буде Лига шампиона, јер је то исплативије".

Сетимо се само колико је труда и зноја уложено против Нефчија…

Када се све сабере и одузме по питању побољшања тима у прелазном року, Партизан је направио подвиг самим пласманом у Лигу Европе.

Споменуо је Ђурић пролеће у УЕФА такмичењу.

Е, то је већ много више зависило од Управе, јер је актуелни тим Партизана пружио максимум у складу квалитета који поседује.

Челници Партизана сезонама уназад нису успели да створе Партизан довољно јак за зиму у Европи, а било је и јачих састава од актуелног. Конкретно, овог лета највећи успех им је то што су задржали Дринчића и што је Данко Лазовић одлучио да остане и помогне. Стручни штаб је, међутим, тражио и појачања на одређеним позицијама, а она или нису или су стихијски попуњавана.

Како се не би стекао утисак да клуб функционише "од данас до сутра", Партизану је неопходан хитан стратешки план, тачан низ потеза после којих би, црно-бели, једног дана постали кандидати за пролећне мечеве у Европи. Делује да се сви мире са беспарицом, апострофирајући да је продаја фудбалера, посебно полетараца из Школе, једини начин да клуб опстане.

Партизан ће се за месец-два суочити са новим прелазним роком. Многи ће отићи, а међу њима вероватно и неки који су против Бешикташа "учили школу".

И онда све испочетка, у круг. Исте приче, обећања и резултати. Само други играчи и тренери.

За кога је онда Лига Европе велика школа?

Коментари / 0

Оставите коментар