Analiza: Partizan u Evropi pravi ''ponavljač''!

Partizan će uskoro privesti kraju još jednu sezonu u Evropi. Školu su naučili igrači i stručni štab. Da li je i klub?

Fudbal 07.11.2014 | 21:15
Analiza: Partizan u Evropi pravi ''ponavljač''!

Reče Marko Nikolić posle poraza Partizana od Bešiktaša (1:2) u Istanbulu da je utakmica na Olimpijskom stadionu, kao i igranje u Ligi Evrope ove sezone, gde crno-belima predstoje još dve utakmice protiv Asterasa kod kuće i Totenhema u gostima, škola koja nema visoku cenu. Plaćena je rezultatski, mane-više očekivanim porazima.

Nema dileme da je mladi stručnjak u pravu i da su za 18-godišnjake Danila Pantića, Miladina Stevanovića, Andriju Živkovića, nešto starijeg Nikolu Ninković (20), pa i Lazara Ćirkovića (22), nastupi protiv Bešiktaša bili neprocenjivo iskustvo. Imali su priliku da se nadmeću sa skupo plaćenim protivnikom, vrhunskim igračima i da osete temperamentnu i jednu od najbučnijih publika na svetu.

I sam Nikolić morao je da izvuče pouke i da na osnovu toga nadogradi fudbalsko znanje. Uostalom, kao i svi.

U Istanbulu je popravljen utisak ostavljen dve nedelje ranije u Beogradu, kada se tim Slavena Bilića prošetao Humskom ulicom i crno-belima naneo najteži poraz u Evropi na domaćem terenu. Videlo se u četvrtak uveče na "Ataturku" da su iz beogradskog neuspeha svi ponešto naučili. Čak je vrlo malo falilo da se Partizan sa Bosfora vrati sa ogromnim bodom.

Dakle, škola za igrače i stručni štab svakako jeste i to velika. Ali, da li je i za Partizan kao klub? Rekli bismo da bi morala da bude.

Ipak…

Sudeći po iskustvu iz prethodnih godina, "parni valjak" je veoma loš đak ili bolje reći dugogodišnji ponavljač!

S obzirom na mentalitet sportskog pobednika, koji definitivno kao nacija imamo, evropski rezultati Partizana ne mogu i ne smeju da zadovolje brojnu armiju navijača, a posebno ne čelnike kluba iz Humske.

Učinak na 16 gostovanja u liga takmičenjima UEFA je 15 poraza i jedan remi. Poražavajuće i realno.

Istina je da su crno-beli u poslednje dve decenije najuspešniji srpski klub u evro takmičenjima i jedini sa konstantom u grupnim fazama UEFA kupova. Tom činjenicom se hvale u Partizanu, ali se na njoj i završavaju sve druge takmičarske ambicije u Evropi.

Daleko od toga da kod igrača i trenera ne postoji volja da postanu konkurentni i da konačno naprave iskorak. Naprotiv! Znao je Partizan da zasija, da odigra vrhunsku utakmicu kao što je bila protiv Totenhema u Beogradu. Objektivno gledano, to se iz ove perspektive može svesti pod incident. Koliko god teško bilo priznati, crno-beli nemaju kvalitet za ozbiljnog takmaca u Liga Evrope, a kamoli Ligi šampiona.

Reče nešto slično novinarima pred početak sezone i Nikola Drinčić.

"Učinićemo sve da se plasiramo u Ligu šampiona, ali kod nas je publika nerealna. Zato je Liga Evrope veća realnost i probaćemo da stignemo do tog takmičenja. Očekuje nas, međutim, izuzetno težak posao. Kod naših ljudi nedostaje realnost, jer Partizan ne može da bude enormno bolji nego što je bio prošle sezone".

Bilo je i onih čije su želje bile daleko veće. Predsednik kluba Dragan Đurić je na početku priprema, samo nekoliko dana pre nego što smo čuli iskusnog vezistu, bio apsolutno nerealan u očekivanjima od tima i stručnog štaba.

"Zreli smo za takmičenje u Evropi, da se kvalifikujemo u grupnu fazu evropskog takmičenja i da tu prezimimo, a bilo bi dobro da to bude Liga šampiona, jer je to isplativije".

Setimo se samo koliko je truda i znoja uloženo protiv Nefčija…

Kada se sve sabere i oduzme po pitanju poboljšanja tima u prelaznom roku, Partizan je napravio podvig samim plasmanom u Ligu Evrope.

Spomenuo je Đurić proleće u UEFA takmičenju.

E, to je već mnogo više zavisilo od Uprave, jer je aktuelni tim Partizana pružio maksimum u skladu kvaliteta koji poseduje.

Čelnici Partizana sezonama unazad nisu uspeli da stvore Partizan dovoljno jak za zimu u Evropi, a bilo je i jačih sastava od aktuelnog. Konkretno, ovog leta najveći uspeh im je to što su zadržali Drinčića i što je Danko Lazović odlučio da ostane i pomogne. Stručni štab je, međutim, tražio i pojačanja na određenim pozicijama, a ona ili nisu ili su stihijski popunjavana.

Kako se ne bi stekao utisak da klub funkcioniše "od danas do sutra", Partizanu je neophodan hitan strateški plan, tačan niz poteza posle kojih bi, crno-beli, jednog dana postali kandidati za prolećne mečeve u Evropi. Deluje da se svi mire sa besparicom, apostrofirajući da je prodaja fudbalera, posebno poletaraca iz Škole, jedini način da klub opstane.

Partizan će se za mesec-dva suočiti sa novim prelaznim rokom. Mnogi će otići, a među njima verovatno i neki koji su protiv Bešiktaša "učili školu".

I onda sve ispočetka, u krug. Iste priče, obećanja i rezultati. Samo drugi igrači i treneri.

Za koga je onda Liga Evrope velika škola?

Komentari / 0

Ostavite komentar