Обамино тајно писмо Ирану

Барак Обама послао је писмо иранском врховном вођи, ајатолаху Алију Хаменеију, у којем се истиче заједнички интерес двије земље у борби против екстремиста Исламске државе.

Свијет 07.11.2014 | 11:00
Обамино тајно писмо Ирану

Према писању листа "Wол Стрит Журнал", који се позива на дипломатске изврое, у писму упућеном половином октобра, што представља преседан у односима САД и Ирана, наводи се да је сарадња САД и Ирана у борби против Исламске државе везана за постизање договора између Техерана и шест свјетских сила о иранском нуклеарном програму.

Званичници америчке администрације нису ни негирали ни потврдили постојање писма, али су рекли да за сада нема планова о сарадњи с Ираном у борби против екстремиста.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест рекао је да САД у том погледу неће војно сарађивати с Ираном и да с Техераном неће дијелити обавјештајне податке.

Ајатолах Али Хаменеи рекао је половином септембра да су иранске власти одбиле амерички захтев за сарадњу у борби против сунитских екстремиста из Исламске државе у Ираку и Сирији.

-САД су путем своје амбасаде у Ираку тражиле сарадњу против Исламске државе. Одбио сам, јер су им руке упрљане - рекао је тада Хаменеи.

Обама је и раније упућивао писма Хаменеију, али је комуникација између двојице званичника изузетно ријетка, преноси Бета.

Коментари / 0

Оставите коментар