Obamino tajno pismo Iranu

Barak Obama poslao je pismo iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hameneiju, u kojem se ističe zajednički interes dvije zemlje u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Svijet 07.11.2014 | 11:00
Obamino tajno pismo Iranu

Prema pisanju lista "Wol Strit Žurnal", koji se poziva na diplomatske izvroe, u pismu upućenom polovinom oktobra, što predstavlja presedan u odnosima SAD i Irana, navodi se da je saradnja SAD i Irana u borbi protiv Islamske države vezana za postizanje dogovora između Teherana i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

Zvaničnici američke administracije nisu ni negirali ni potvrdili postojanje pisma, ali su rekli da za sada nema planova o saradnji s Iranom u borbi protiv ekstremista.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je da SAD u tom pogledu neće vojno sarađivati s Iranom i da s Teheranom neće dijeliti obavještajne podatke.

Ajatolah Ali Hamenei rekao je polovinom septembra da su iranske vlasti odbile američki zahtev za saradnju u borbi protiv sunitskih ekstremista iz Islamske države u Iraku i Siriji.

-SAD su putem svoje ambasade u Iraku tražile saradnju protiv Islamske države. Odbio sam, jer su im ruke uprljane - rekao je tada Hamenei.

Obama je i ranije upućivao pisma Hameneiju, ali je komunikacija između dvojice zvaničnika izuzetno rijetka, prenosi Beta.

Komentari / 0

Ostavite komentar