Ко год нас је клео, није дангубио

Ех, онако у пролазу промичу вести да је “Туш” ојадио добављаче за неких 20 милиона, односно оТуширао их начисто, па се враћам на оно што сам “у свом капацитету” (је ли се тако новополитички каже?) пре кампање молила и писала неколицини политичких партија да обавезно, а пре него поделе фотеље, на свим нивоима, уз јавно предочавање затеченог, прво усвоје две ствари: Закон о уређењу рокова плаћања и Закон о фискалној дисциплини, а овај други не у оном унакаженом облику који је усвајала НСРС недавно. Мало би било теже оволики дуг оставити, а није нам први пут то искуство са неким словеначким фирмама.

Република Српска 07.11.2014 | 07:14
Ко год нас је клео, није дангубио

Него, шта је за нас 20 милиона, односно за ову мученицу привредицу?! А сад замишљам како ли ће тек повериоци измирити своје обавезе и где ће се завршити то дужничко, самоубилачко уже.

Важно је да се ми бавимо ко ће с ким или, како сад понављају као папагаји, је ли програмска или математичка коалиција. Као, до сада смо гледали програмске у божју матер! И у политичкој математици имамо посебне рачунске операције (Влада БиХ марта 2011, на пример), а некамоли у тим назови програмима или платформама.

О каквим ли то програмима причамо кад смо се тако уназадили и побили све теорије да горе не може бити него што је било оних година иза рата?! Ваљда нас зато и смештају у Југоисток Европе: знамо да су развијенији Север и Запад, а тужнији Југ и Исток. Е, ми смо настали укрштањем две несреће.

Друга је ствар што смо се заваравали да неће да нам пишу Балкан, као буди ружна сећања, већ да нам нешто отмено у одредницу ставе.

Кад ли ће се радити нешто озбиљно, то ни све приватне гатаре и видовњаци не знају. Док се склопи мозаик, па док се изврши примопредаја, па док нагоде куда ће и шта... Ето пролећа, у најбољем случају, а можда и неких, не дао Бог, поплава или уличног кијамета како би се о јаду властитом, по ко зна који пут, забавили и заборавили на све програме, дубоко уроњени у приватну математику изабраних и постављених.

Дај Боже да ме стварност демантује! Пристајем да се јавно угризем за језик.

Јер, ако буду ови које смо и до сада гледали, понашаће се као да су сада тек свежи и чили улетели на власт и као да су Марсовци за собом оставили дугове, а они о томе појма нису имали. Наравно, новост им је и да нема ни слободне столице у канцеларијама толико их се напримало пред изборе.

Да ли мислили озбиљно или настављали са старом праксом, ово изненађење, наравно, морају јавно да искажу, јер шта би друго?! Признали шта су до сада радили? Аха!

Ако дођу неки нови, што је мала вероватноћа да не буду у роштиљској комбинацији меса и од јуче и прекјуче, ваљаће их слуђене водати около док се не снађу. И ту је зебња! Да ли ће се снаћи или “снаћи”?

Ево, рецимо, премијерка је у кампањи наступала као да ће прсима на државне бајонете у одбрани Републике ако је изаберу, заборављајући да рес публица, од чега је настала реч република, значи општа, јавна ствар или добро. Е, сад не знам како би, онда, бранила ту исту државу на месту министра иностраних послова, како јој је ментор наменио? Односно, како ће СДА то прихватити?

А сви би на овој постизборној државној свадби да седну некако до Комшића, па и они који су га називали политичким недоношчетом (М. Додик, август 2013). Биће да је у само годину дана недоношче постало најпримамљивији младожења.

Но ваља преживети ову комбинаторику, како год је звали. Хајде кад преговарају странке, односно њихови представници, него могу ли се ослонити на силне официре за везу? Ја сам их се нагледала у прошлости и схватила да, осим имена и презимена, све остало ваља добро извагати. Нема ко сада не шири неку своју верзију предизборног дешавања и постизборних дилова. Мало ли је њих, већ приде и неки инострани самозвани курири.

Наш човек увек исти: махом не зна језик, а и кад зна, налепи се на све, јер странац је то, што би нас лагао?! Поготово ако долази из неке важне државе, ма ни не проверава се колико у ономе што прича уопште има званичног става државе из које долази. Оно, као, они једно званично говоре, а друго закулисано раде, па се махом верује, наравно, том закулисаном, а што иностране интерешџије са гуштом користе.

Ех, тако је годинама у свим облицима распредана теорија да је антисрпска кампања кројена и на тајним састанцима Трилатералне комисије. Ових дана то нико не помиње, не сећа се. Јер, састанак су одржали у Београду, а бивши упосленик ОХР-а, па онда лобиста Додиков, сада је на челу српског огранка исте и кога би другог позвао до свог мецену?! И сад више нигде оних написа о томе како је Трилатерала малтене и светска урота против мучених и правдољубивих (по дефаулту) Србаља.

Још нам је остало да сазовемо хоџе и свештенике да са нас скину уроке, сихире и клетве док траје ово погађање око функција, јер заиста све више верујем да ко нас је клео, није дангубио. Радио је и прековремено, и продуктивно, и у пуном програмском коалиционом капацитету.

Светлана Ценић

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Денн

07.11.2014 06:32

Једна од реалнијих особа у БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виктор

07.11.2014 07:24

Једна од бивших небитних политичара.Због таквих нема млађих свјежих снага.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

07.11.2014 07:59

Добро жена каже.Овај ниже се залаже за младе,а познато је да мушкарци сазријевају послије 50-е,коме онда дати повјерење?Искусним,поштеним,струћним....или младим који у животу ни кокошињца нису саградили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

07.11.2014 08:00

Намјестила си се и ти код странаца. Добро те плаћају па је ред да оправдаш плару. Била си министар финансија када је господин Туш из Словеније домарширао на ове просторе. Шта си учинила да заштитиш од њега наше привреднике? не нападај саму себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

07.11.2014 08:05

Вољела ли је или не,анализа је тачна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

07.11.2014 08:19

Не "програмска или математичка" него "програмска или интересна" коалиција. Математике ту нема ни у траговима. Има само мало рачуна. Званично, то се учи се у основној школи, у првом разреду. У напреднијим срединама дјеца то уче још у вртићу. Клипани које на овом простору погрешно зову политичарима, уопште не баратају са негативним бројевима а крајњи резултат је катастрофално негативан. Сва њихова математика се своди на "Има ли ту мене?" И онда иде подјела плијена. Једино се око тога кољу. Медјутим, кад главни кум дијели плијен са њих десет, онда вриједи принцип, један мени један теби, у круг. Тако дон добије 10/11 а сви остали 1/11. И сви задовољни, што би наши стари рекли, и вук сит и овце на броју. Један од тих кога је запала та 1/11 је и читав народ. Сву стоку заједно, западне та 1/11. А онда им смјесте поплаву. Онда ови што нису поплављени изадју на изборе, а ови који јесу, остану у дворишту, тужно гледајући мокре зидове који никада више неће бити оно што су некад били. Сједе и гледају, и чекају нову кишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАЈЛО

07.11.2014 09:23

Свака цаст господји Цениц. Ови бандитоси на власти це нас зиве закопати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОЈА ПОРУКА СВИМА МЛАДИМА НЕЦЕ ВАМА НИ ЈЕДАН ПОЛИТИЦАР ДАТИ ПОСАО

07.11.2014 09:36

Докле год политицари из буцета и јавних фирмих узимају за кампање и промоцију својих странка и себе лицно нама це овако бити.Нпр у РС адил османовиц доде и дијели капом и саком пред изборе поготово сада и онда раја на фб-у се унутар села свадјају како је адил дао да се изгради направи,а сигурно је дао из свог дзепа,опет узео од мене па ми моје даје као садаку и тако је код свиху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

власт

07.11.2014 09:44

Ти си своје показала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

07.11.2014 09:50

какве везе има нерад инспектора с клетвама лупета ко максим по дивизији

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

07.11.2014 10:00

па и она је у снсд домацине

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОВО

07.11.2014 10:08

КОЈА ГОСПОДЈА СТРАНЦИ ЈЕ ФИНАНСИРАЈУ ДА ПРАВИ АНАЛИЗЕ НЕКА ИДЕ КОД ЊИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

црв

07.11.2014 10:14

Е јес паметна брате мили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аца

07.11.2014 10:32

Викторе ко брани младјима да додју до изразаја? Она? Не буди смијесан, зена је реална и паметна свака њој цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пипери

07.11.2014 10:58

Народе бјезање,јос се мозе у Канаду Аустралију Нови Зеланд има јос дестинација одаберите.Ја сам у Аустралији само годину дана и сретан сам.

ОДГОВОРИТЕ