Босић: Ништа није готово док не буде готово

Младен Босић, предсједник СДС-а, странке која предводи Савез за промјене у РС-у, устврдио је како СНСД још увијек нема капацитет у Народној скупштини РС-а да формира већину или да бар нема 45 заступника како је то Милорад Додик устврдио.

Република Српска 06.11.2014 | 21:59
Босић: Ништа није готово док не буде готово

Босић је казао како је имао званичне преговоре са Коалицијом "Домовина", као и са осталим странкама. Рекао је како су СНСД и странке уз њих скупиле 42 заступника у Народној скупштини РС-а, што је "кнап већина".

"Међутим, ми смо у разговору с некима од тих странака које су уствари заговарале промјене у РС-у, дошли до закључка да они не подржавају такву врсту власти. Ја сам убијеђен да Додик у овом моменту нема 42 заступника за формирање Владе РС-а. Нажалост на сцени је политичка корупција што је постала нормална ствар у БиХ. Странке немају мандате, неки заступници се сваки пут послије избора нађу на политичком тржишту на којем је отворена куповина, трговина или уцјена и зато сматрам да би требало промијенити Изборни закон и тиме вратити мандат странкама. тако ће се спријечити политичка корупција која се дешава сваки пут", мишљења је Босић.

Предсједник СДС-а је казао како је у властитим редовима, међу заступницима СДС-а, провјерио како ствари стоје и да међу њима засигурно нема оних који би се прикључили СНСД-у, односно дали подршку СНСД-у да има већину или више од већине, а то је 45 заступника.

"Данас је Додик рекао да има 45 заступника и мислим да је то порука коју он шаље људима са којима разговара, овог пута је то био Бакир Изетбеговић. Ко има 42 или више заступника остаје да се види. За то ће требати сачекати до 10 дана", рекао је Босић.

Везано за недавни састанак СНСД-а, ДНС-а и СП-а у Брчком који је у јавности представљен као коначни договор три странке о формирању власти на нивоу РС-а, Босић је казао како то ништа није готово. Потврдио је да предсједнику СП-а Петру Ђокићу предложио да буде мандатар Владе РС-а.

"На директном састанку са Ђокићем смо предложили да СП да мандатара Владе којег би ми подржали и оставили отворене даљње разговоре. Ђокић и његова делегација су прихватили тај позив и рекли да морају за такве ствари имати одлуке органа странке.
Онда се десио састанак у Брчком гдје је створена слика да је Ђокић већ договорио с Додиком нешто без органа странке. ја нисам послије тога имао разговор с њим, није назвао и рекао да одустаје од наше понуде и ја сматрам да је та ствар још увијек отворена", рекао је Босић.

Приликом гостовања на ФТВ казао је како нема ништа против разговора са ХДЗ-ом и Драганом Човићем о формирању власти.

"Ми лично никада нисмо дошли у било какав конфликт, проблем је што је ХДЗ на неки начин чврсто залијепљен за СНСД и обрнуто. Разумијем ту политичку логику која је њих спојила. Човић и Додик имају јавну агенду промјене територијалног уређења у БиХ, а то је прича о федерализацији, о неким новим територијалним јединицама. То није наша агенда, наша агенда је да покушамо свести и усмјерити причу на то како отворити БиХ, како почети сарађивати, како отворити нова радна мјеста, како се окренути будућности...", казао је Босић.

Додао је како је Додик својим бројним изјавама показао да је већи адвокат хрватског питања него хрватске странке".

"Чак и када хрватске странке никада нису ништа јавно изрекле о трећем ентитету, Додик се ту гурао да избаци то питање у политичку орбиту. С друге стране сматрам да је политичка логика Милорада Додика да увијек треба имати неку политичку кризу и да је то увјет да вас грађани не питају како живе, колике су пензије, зашто је толика незапосленост. Ако имате неки латентни конфликт у БиХ, по могућности међунационални, онда имате скретање пажње са ових животних проблема", казао је Босић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ГЛАС РАЗУМ

06.11.2014 22:50

БРАВО БОСИЦУ ЗА ПОБЈЕДУ НА НИВОУ БИХ.ДАНАС ЈЕ ЈАСНО ДА СТЕ ВИ ПАРТНЕР НА ВЛАСТИ СА СДА.МОЛИО ЈЕ КУКУМАКО АЛИ СУ ГА ОХЛАДИЛИ,А ОН ПРИЦА ТАМО О ВЛАДИ Р.С.ЗНАЦИ ТОТАЛНИ КРАХ ЈЕ ДОЗИВИО У САРАЈЕВУ.НА ПРАВОМ СТЕ ПУТУ.КАДА ФОРМИРАТЕ ТАМО ВЕЦYНУ БИТ ЦЕ ЛАНЦАНА РЕАКЦИЈА И ОНДА МУ НЕМА ПОМОЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

06.11.2014 23:09

Да додик збиља има већину, не би могли изаћи у град од оних будала, бањалучких таксиста. Они би кружили по центру и трубили. Неће од тога бити ништа. А додикови им увели да од идуће године не могу таксирати са возилима старијим од 10 година. А они гласају за њих и рекламирају их. Које будалетине. Колико су ови људи глупи то се не може описати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е...

07.11.2014 06:21

...ова ти је Грунфова! Има још једна боља "Ако каниш побиједити, не смијеш изгубити!".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

07.11.2014 06:28

Браво Босићу, само тако настави. СНСД да има већину, многи би се већ иселили из Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Исток

07.11.2014 11:14

Има ли СзП и Младен Босић већину.

ОДГОВОРИТЕ