Bosić: Ništa nije gotovo dok ne bude gotovo

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, stranke koja predvodi Savez za promjene u RS-u, ustvrdio je kako SNSD još uvijek nema kapacitet u Narodnoj skupštini RS-a da formira većinu ili da bar nema 45 zastupnika kako je to Milorad Dodik ustvrdio.

Republika Srpska 06.11.2014 | 21:59
Bosić: Ništa nije gotovo dok ne bude gotovo

Bosić je kazao kako je imao zvanične pregovore sa Koalicijom "Domovina", kao i sa ostalim strankama. Rekao je kako su SNSD i stranke uz njih skupile 42 zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, što je "knap većina".

"Međutim, mi smo u razgovoru s nekima od tih stranaka koje su ustvari zagovarale promjene u RS-u, došli do zaključka da oni ne podržavaju takvu vrstu vlasti. Ja sam ubijeđen da Dodik u ovom momentu nema 42 zastupnika za formiranje Vlade RS-a. Nažalost na sceni je politička korupcija što je postala normalna stvar u BiH. Stranke nemaju mandate, neki zastupnici se svaki put poslije izbora nađu na političkom tržištu na kojem je otvorena kupovina, trgovina ili ucjena i zato smatram da bi trebalo promijeniti Izborni zakon i time vratiti mandat strankama. tako će se spriječiti politička korupcija koja se dešava svaki put", mišljenja je Bosić.

Predsjednik SDS-a je kazao kako je u vlastitim redovima, među zastupnicima SDS-a, provjerio kako stvari stoje i da među njima zasigurno nema onih koji bi se priključili SNSD-u, odnosno dali podršku SNSD-u da ima većinu ili više od većine, a to je 45 zastupnika.

"Danas je Dodik rekao da ima 45 zastupnika i mislim da je to poruka koju on šalje ljudima sa kojima razgovara, ovog puta je to bio Bakir Izetbegović. Ko ima 42 ili više zastupnika ostaje da se vidi. Za to će trebati sačekati do 10 dana", rekao je Bosić.

Vezano za nedavni sastanak SNSD-a, DNS-a i SP-a u Brčkom koji je u javnosti predstavljen kao konačni dogovor tri stranke o formiranju vlasti na nivou RS-a, Bosić je kazao kako to ništa nije gotovo. Potvrdio je da predsjedniku SP-a Petru Đokiću predložio da bude mandatar Vlade RS-a.

"Na direktnom sastanku sa Đokićem smo predložili da SP da mandatara Vlade kojeg bi mi podržali i ostavili otvorene daljnje razgovore. Đokić i njegova delegacija su prihvatili taj poziv i rekli da moraju za takve stvari imati odluke organa stranke.
Onda se desio sastanak u Brčkom gdje je stvorena slika da je Đokić već dogovorio s Dodikom nešto bez organa stranke. ja nisam poslije toga imao razgovor s njim, nije nazvao i rekao da odustaje od naše ponude i ja smatram da je ta stvar još uvijek otvorena", rekao je Bosić.

Prilikom gostovanja na FTV kazao je kako nema ništa protiv razgovora sa HDZ-om i Draganom Čovićem o formiranju vlasti.

"Mi lično nikada nismo došli u bilo kakav konflikt, problem je što je HDZ na neki način čvrsto zalijepljen za SNSD i obrnuto. Razumijem tu političku logiku koja je njih spojila. Čović i Dodik imaju javnu agendu promjene teritorijalnog uređenja u BiH, a to je priča o federalizaciji, o nekim novim teritorijalnim jedinicama. To nije naša agenda, naša agenda je da pokušamo svesti i usmjeriti priču na to kako otvoriti BiH, kako početi sarađivati, kako otvoriti nova radna mjesta, kako se okrenuti budućnosti...", kazao je Bosić.

Dodao je kako je Dodik svojim brojnim izjavama pokazao da je veći advokat hrvatskog pitanja nego hrvatske stranke".

"Čak i kada hrvatske stranke nikada nisu ništa javno izrekle o trećem entitetu, Dodik se tu gurao da izbaci to pitanje u političku orbitu. S druge strane smatram da je politička logika Milorada Dodika da uvijek treba imati neku političku krizu i da je to uvjet da vas građani ne pitaju kako žive, kolike su penzije, zašto je tolika nezaposlenost. Ako imate neki latentni konflikt u BiH, po mogućnosti međunacionalni, onda imate skretanje pažnje sa ovih životnih problema", kazao je Bosić.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

GLAS RAZUM

06.11.2014 23:50

BRAVO BOSICU ZA POBJEDU NA NIVOU BIH.DANAS JE JASNO DA STE VI PARTNER NA VLASTI SA SDA.MOLIO JE KUKUMAKO ALI SU GA OHLADILI,A ON PRICA TAMO O VLADI R.S.ZNACI TOTALNI KRAH JE DOZIVIO U SARAJEVU.NA PRAVOM STE PUTU.KADA FORMIRATE TAMO VECYNU BIT CE LANCANA REAKCIJA I ONDA MU NEMA POMOCI.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

07.11.2014 00:09

Da dodik zbilja ima većinu, ne bi mogli izaći u grad od onih budala, banjalučkih taksista. Oni bi kružili po centru i trubili. Neće od toga biti ništa. A dodikovi im uveli da od iduće godine ne mogu taksirati sa vozilima starijim od 10 godina. A oni glasaju za njih i reklamiraju ih. Koje budaletine. Koliko su ovi ljudi glupi to se ne može opisati.

ODGOVORITE
Name

E...

07.11.2014 07:21

...ova ti je Grunfova! Ima još jedna bolja "Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti!".

ODGOVORITE
Name

Istok

07.11.2014 07:28

Bravo Bosiću, samo tako nastavi. SNSD da ima većinu, mnogi bi se već iselili iz Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Za Istok

07.11.2014 12:14

Ima li SzP i Mladen Bosić većinu.

ODGOVORITE