Сукоби полиције и демонстраната у Бриселу

Најмање дванаест полицајаца и више десетина демонстраната повређено у данашњим сукобима током масовних протеста против владиних мера штедње у Бриселу.

Свијет 06.11.2014 | 20:58
Сукоби полиције и демонстраната у Бриселу

Полиција је употребила водене топове и сузавац након што је део масе од преко 100.000 људи почео да преврће аутомобиле и разбија радње током данашње протестне шетње у главном граду Белгије.

Демонстрације су сазвали водећи белгијски синдикати и лево оријентисане странке како би принудили владу да одустане од намере да повећа старосну границу за одлазак у пензију на 67 година и либерализује тржиште рада.

Протестна шетња кроз центар града, у којој су учествовали радници из целе земље, већим делом се одвијала мирно док групе радикалних демонстраната нису почеле да нападају полицију и праве барикаде од преврнутих возила.

Сукоби су били ограничени на јужни део града, а полиција за насиље криви лучке раднике из Антверпена и екстремне левичарске групе.

Демонстранти су током данашње шетње носили транспаренте са натписима "Даље руке од наших права" и "Рад до 67? Нема шансе!".
Синдикати су најавили нове протесте, а за 15. децембар је заказан генерални штрајк.

Коментари / 0

Оставите коментар