Sukobi policije i demonstranata u Briselu

Najmanje dvanaest policajaca i više desetina demonstranata povređeno u današnjim sukobima tokom masovnih protesta protiv vladinih mera štednje u Briselu.

Svijet 06.11.2014 | 20:58
Sukobi policije i demonstranata u Briselu

Policija je upotrebila vodene topove i suzavac nakon što je deo mase od preko 100.000 ljudi počeo da prevrće automobile i razbija radnje tokom današnje protestne šetnje u glavnom gradu Belgije.

Demonstracije su sazvali vodeći belgijski sindikati i levo orijentisane stranke kako bi prinudili vladu da odustane od namere da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju na 67 godina i liberalizuje tržište rada.

Protestna šetnja kroz centar grada, u kojoj su učestvovali radnici iz cele zemlje, većim delom se odvijala mirno dok grupe radikalnih demonstranata nisu počele da napadaju policiju i prave barikade od prevrnutih vozila.

Sukobi su bili ograničeni na južni deo grada, a policija za nasilje krivi lučke radnike iz Antverpena i ekstremne levičarske grupe.

Demonstranti su tokom današnje šetnje nosili transparente sa natpisima "Dalje ruke od naših prava" i "Rad do 67? Nema šanse!".
Sindikati su najavili nove proteste, a za 15. decembar je zakazan generalni štrajk.

Komentari / 0

Ostavite komentar