Обама одао признање погинулом борцу

Председник САД Барак Обама уручио је Медаљу части потомцима официра северњачких снага погинулог у Грађанском рату.

Свијет 06.11.2014 | 20:39
Обама одао признање погинулом борцу

Поручник Алонзо Кушинг (22) је у бици код Гетисбурга, која се сматра од кључног значаја за исход Грађанског рата (шездесетих година 19. века) руководио јединицом од око 110 људи и шест топова.

Кушинг је под артиљеријском ватром три дана руководио одбраном положаја Семетри Риџ од непријатељских снага Конфедерације (јужњака) које су бројале 13.000 људи.

И када је био рањен у стомак и раме Кушинг је одбио да се повуче, а убијен је када су га непријатељи опколили. Сахрањен је на Војној академији Вест Поинт, на којој се и школовао.

Да је офанзива снага Конфедерације у бици код Гетисбурга успела, у опасности би се нашла и сама престоница Уније, Вашингтон, а влада Севера би можда морала да потпише капитулацију, што би изменило ток америчке историје.

Мада препорука за доделу Медаље части у принципу мора да се да две године после извршеног херојског дела, извесна Американка, која је Кушингов далеки потомак, је предложила Конгресу САД да са закашњењем одликује њеног претка и тај предлог је усвојен.

На додели Медаље, амерички председник Обама је истакао како је свестан да можда ни он не би био на том положају да није било Кушинга.

Коментари / 0

Оставите коментар