Obama odao priznanje poginulom borcu

Predsednik SAD Barak Obama uručio je Medalju časti potomcima oficira severnjačkih snaga poginulog u Građanskom ratu.

Svijet 06.11.2014 | 20:39
Obama odao priznanje poginulom borcu

Poručnik Alonzo Kušing (22) je u bici kod Getisburga, koja se smatra od ključnog značaja za ishod Građanskog rata (šezdesetih godina 19. veka) rukovodio jedinicom od oko 110 ljudi i šest topova.

Kušing je pod artiljerijskom vatrom tri dana rukovodio odbranom položaja Semetri Ridž od neprijateljskih snaga Konfederacije (južnjaka) koje su brojale 13.000 ljudi.

I kada je bio ranjen u stomak i rame Kušing je odbio da se povuče, a ubijen je kada su ga neprijatelji opkolili. Sahranjen je na Vojnoj akademiji Vest Point, na kojoj se i školovao.

Da je ofanziva snaga Konfederacije u bici kod Getisburga uspela, u opasnosti bi se našla i sama prestonica Unije, Vašington, a vlada Severa bi možda morala da potpiše kapitulaciju, što bi izmenilo tok američke istorije.

Mada preporuka za dodelu Medalje časti u principu mora da se da dve godine posle izvršenog herojskog dela, izvesna Amerikanka, koja je Kušingov daleki potomak, je predložila Kongresu SAD da sa zakašnjenjem odlikuje njenog pretka i taj predlog je usvojen.

Na dodeli Medalje, američki predsednik Obama je istakao kako je svestan da možda ni on ne bi bio na tom položaju da nije bilo Kušinga.

Komentari / 0

Ostavite komentar