Лагумжија: Велика шанса за БиХ

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија сматра да је иницијатива шефова дипломатија Велике Британије и Њемачке, која садржи потребне реформе за деблокаду процеса евроинтеграција, велика шанса за
БиХ коју треба искористити.

Босна и Херцеговина 06.11.2014 | 17:23
Лагумжија: Велика шанса за БиХ

Лагумџија је по повратку из Берлина, гдје је учествовао на конференцији министара иностраних послова западног Балкана, изјавио новинарима да ова иницијатива представља конкретизацију новог приступа ЕУ према БиХ дефинисаном у априлу.

Он је рекао да је ова иницијатива министара иностраних послова Њемачке и Велике Британије, Франка Валтера Штајнмајера и Филипа Хамонда у Берлину добила "потпуни замах", те најавио да би за 10 дана у Бриселу требало да буду представљени пројекти у оквиру иницијатива Јадранско-јонске сарадње.

"Вјерујемо да ће се у Бечу у августу наредне године окончати прва фаза такозваног `Б процеса` од Берлина до Беча, гдје би требали да имамо конкретизацију регионалних пројеката - Јадранско-јонски коридор који радимо са Хрватском, Црном Гором и Албанијом, као и пруга Сарајево – Београд, преко Добоја, Тузле и Зворника, као и пројекат сарадње малих и средњих предузећа из региона", навео је Лагумџија.

Према његовим ријечима, ова иницијатива би могла да послужи као основа за формирање нове власти у БиХ на свим нивоима, од које се очекује да ову шансу прихвати тако што ће је што прије реализовати.

"То подразумијева писану изјаву, односно обавезивање БиХ да ће бити реализовано оно што нам је Европа понудила. Сада је све до нас. То подразумијева да нове власти имају добру платформу за реализацију не само нашег евроатланског пута, него и за хватање у коштац са економским и правним реформама, као и реформом јавне управе", рекао је Лагумџија.

Према његовим ријечима, БиХ треба што хитније отварање нових радних мјеста и економски развој, те испуњавање поглавља 23. и 24. правног насљеђа ЕУ о владавини права, као и јачање функционалности и
административних капацитета државе. 

У том смислу, Лагумџија је нагласио да је од посебне важности успостављање ефикасног механизма координације, који ће омогућити интензивирање активности на испуњавању услова који стоје пред БиХ када је ријеч о приближавању ЕУ. 

Лагумџија је потврдио да наредних пет година неће бити проширења ЕУ, те да шест земаља - Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, БиХ и самопроглашено Косово, које чекају на пријем, за то вријеме могу доста учинити на испуњавању обавеза за улазак у ЕУ.


Коментари / 0

Оставите коментар