Може ли Звезда наћи 14 милиона евра?!

Звездан Терзић наводи да је УЕФА заинтересована за 14 од 50 милиона евра дуга и да је следећи мониторинг 31. марта.

Фудбал 06.11.2014 | 16:00
Може ли Звезда наћи 14 милиона евра?!

Фудбалски клуб Црвена звезда успео је трошкове сезоне, у односу на прошлу, да смањи са 12 на нешто више од седам милиона евра, што је уштеда од око 40 одсто.

Наредне године, према замисли руководства, клуб би требало да се такмичи с буџетом од шест, до осам милиона евра.

Међутим, то не значи да ће шампион Србије успети да сервисира све дугове према бившим играчима, тренерима и осталим клубовима, како би избегао другу узастопну елиминацију из евро-купова службеним путем.

В. д. генералног секретара Црвене звезде, Звездан Терзић, у интервјуу за "Вечерње новости" изнео је алармантне податке.
"Дужни смо око 50 миолина евра, од тога је 14 милиона евра дуг за који је директно заинтерсована УЕФА, јер се тиче спортског сектора. Нас очекује следећи мониторинг УЕФА 31. марта 2015. и до тада морамо санирати овај део наслеђених дугова или плаћањем или потписивањем разних репрограма", рекао је Терзић.

На питање о томе како ће Црвена звезда за тако кратко време да сервисира толики дуг, Терзић је одговорио.

"Како знамо и умемо, али то је Звездина реалност. Неки дугови доспевају већ средином децембра... Добили смо решење да платимо порез држави 500.000 евра, а 800.000 евра да исплатимо Броновицког. Живимо у привредном амбијенту какав јесте, али не бих да оптерећујем јавност шта све морамо да урадимо. Списак је дугачак..."

Терзић каже да екипу тренутно плаћа "приватни спонзор", али није откривао детаље тог договора.

"Нашли смо приватног спонзора који може да сервисира један мали део средстава како би играчи колико-толико били задовољни, док се не нађе конкретно решење. Значи, нису тачне приче да фудбалери Звезде не примају ништа. Кључна је ствар да их до сада ништа нисмо слагали. Причамо са њима, колико имамо дајемо. Није много, али је редовно. И мислим да та атмосфера и љубав држи нашу причу на квалитетан начин да гурамо овако".

Јасно је да Црвена звезда, упркос томе што има прилично јак спонзорски уговор са "Гаспромом", према којем годишње добија 4,2 милиона евра, не може да макне даље од почетка, јер дуг и даље, према Терзићевим речима, износи 50 милиона евра. Упркос свим напорима...

Једно од потенцијалних решења јесте, а о томе се пише већ неко време, да "Гаспром" постане већински власник, међутим на том путу постоје разне препреке, а највећа је својинска трансформација. Иако је приватизација "вечитих" више пута најављивана, до ње и даље није дошло. Терзић каже да је, како сада ствари стоје, то и немогуће извести.

Стога је и реалније да ће се 2015. године, с "Гаспромом", причати пре свега о продужетку спонзорског уговора, а незванично нови петогодишњи уговор могао би да буде вредан 27,5 милиона евра. Терзић то није званично потврдио.

"На инсистирање руске стране почели су разговори о наставку сарадње, што очигледно значи да су задовољни бенефитом који им је донело партнерство са Звездом. У овом моменту могу само да кажем да су обављени прелиминарни разговори и да се надамо да ће нови уговор бити потписан до пролећа. Уговор који Звезда има са 'Гаспромом' потписан је 2010. кад клуб није био миљеник владајуће структуре, а на снази је до јуна 2015".

Да ли је "Гаспром", уопште, заинтересован за куповину Звезде?

"Приватизација или било какво стратешко партнерство у овом моменту није реално, док се не промени правна форма, јер се не ради 'да ли Терзић жели или не жели то', већ закон о Удружењу грађана не дозвољава приватизацију Удружења грађана. Мора много законских актата да се промени, ми смо ангажовали Радну групу и имамо конкретан предлог како може да се изведе својинска трансформација да би Црвена звезда дошла у ситуацију да пронађе адекватног стратшког партнера који је заинтерсовбан за пословни однос. Тада бисмо могли да дођемо до пар десетина милиона евра који би нам помогли да решимо проблеме и у нередних 4-5 година постанемо стабилан клуб који ће играти Лигу шампиона. На томе интензивно радимо".

Недавно, после вести коју су објавили поједини таблоиди, да ће "Гаспром" купити Црвену звезду још ове зиме и то за невероватних 100 милиона евра, уследио је оштар деманти руске стране.

Терзић додаје да су избори у клубу, заказани за 10. децембар, извесни, али да и даље није познат кандидат за будућег председника Црвене звезде.

После свега, шта мислите - да ли ће Црвена звезда играти Европу наредне сезоне?

Коментари / 0

Оставите коментар