Može li Zvezda naći 14 miliona evra?!

Zvezdan Terzić navodi da je UEFA zainteresovana za 14 od 50 miliona evra duga i da je sledeći monitoring 31. marta.

Fudbal 06.11.2014 | 16:00
Može li Zvezda naći 14 miliona evra?!

Fudbalski klub Crvena zvezda uspeo je troškove sezone, u odnosu na prošlu, da smanji sa 12 na nešto više od sedam miliona evra, što je ušteda od oko 40 odsto.

Naredne godine, prema zamisli rukovodstva, klub bi trebalo da se takmiči s budžetom od šest, do osam miliona evra.

Međutim, to ne znači da će šampion Srbije uspeti da servisira sve dugove prema bivšim igračima, trenerima i ostalim klubovima, kako bi izbegao drugu uzastopnu eliminaciju iz evro-kupova službenim putem.

V. d. generalnog sekretara Crvene zvezde, Zvezdan Terzić, u intervjuu za "Večernje novosti" izneo je alarmantne podatke.
"Dužni smo oko 50 miolina evra, od toga je 14 miliona evra dug za koji je direktno zaintersovana UEFA, jer se tiče sportskog sektora. Nas očekuje sledeći monitoring UEFA 31. marta 2015. i do tada moramo sanirati ovaj deo nasleđenih dugova ili plaćanjem ili potpisivanjem raznih reprograma", rekao je Terzić.

Na pitanje o tome kako će Crvena zvezda za tako kratko vreme da servisira toliki dug, Terzić je odgovorio.

"Kako znamo i umemo, ali to je Zvezdina realnost. Neki dugovi dospevaju već sredinom decembra... Dobili smo rešenje da platimo porez državi 500.000 evra, a 800.000 evra da isplatimo Bronovickog. Živimo u privrednom ambijentu kakav jeste, ali ne bih da opterećujem javnost šta sve moramo da uradimo. Spisak je dugačak..."

Terzić kaže da ekipu trenutno plaća "privatni sponzor", ali nije otkrivao detalje tog dogovora.

"Našli smo privatnog sponzora koji može da servisira jedan mali deo sredstava kako bi igrači koliko-toliko bili zadovoljni, dok se ne nađe konkretno rešenje. Znači, nisu tačne priče da fudbaleri Zvezde ne primaju ništa. Ključna je stvar da ih do sada ništa nismo slagali. Pričamo sa njima, koliko imamo dajemo. Nije mnogo, ali je redovno. I mislim da ta atmosfera i ljubav drži našu priču na kvalitetan način da guramo ovako".

Jasno je da Crvena zvezda, uprkos tome što ima prilično jak sponzorski ugovor sa "Gaspromom", prema kojem godišnje dobija 4,2 miliona evra, ne može da makne dalje od početka, jer dug i dalje, prema Terzićevim rečima, iznosi 50 miliona evra. Uprkos svim naporima...

Jedno od potencijalnih rešenja jeste, a o tome se piše već neko vreme, da "Gasprom" postane većinski vlasnik, međutim na tom putu postoje razne prepreke, a najveća je svojinska transformacija. Iako je privatizacija "večitih" više puta najavljivana, do nje i dalje nije došlo. Terzić kaže da je, kako sada stvari stoje, to i nemoguće izvesti.

Stoga je i realnije da će se 2015. godine, s "Gaspromom", pričati pre svega o produžetku sponzorskog ugovora, a nezvanično novi petogodišnji ugovor mogao bi da bude vredan 27,5 miliona evra. Terzić to nije zvanično potvrdio.

"Na insistiranje ruske strane počeli su razgovori o nastavku saradnje, što očigledno znači da su zadovoljni benefitom koji im je donelo partnerstvo sa Zvezdom. U ovom momentu mogu samo da kažem da su obavljeni preliminarni razgovori i da se nadamo da će novi ugovor biti potpisan do proleća. Ugovor koji Zvezda ima sa 'Gaspromom' potpisan je 2010. kad klub nije bio miljenik vladajuće strukture, a na snazi je do juna 2015".

Da li je "Gasprom", uopšte, zainteresovan za kupovinu Zvezde?

"Privatizacija ili bilo kakvo strateško partnerstvo u ovom momentu nije realno, dok se ne promeni pravna forma, jer se ne radi 'da li Terzić želi ili ne želi to', već zakon o Udruženju građana ne dozvoljava privatizaciju Udruženja građana. Mora mnogo zakonskih aktata da se promeni, mi smo angažovali Radnu grupu i imamo konkretan predlog kako može da se izvede svojinska transformacija da bi Crvena zvezda došla u situaciju da pronađe adekvatnog stratškog partnera koji je zaintersovban za poslovni odnos. Tada bismo mogli da dođemo do par desetina miliona evra koji bi nam pomogli da rešimo probleme i u nerednih 4-5 godina postanemo stabilan klub koji će igrati Ligu šampiona. Na tome intenzivno radimo".

Nedavno, posle vesti koju su objavili pojedini tabloidi, da će "Gasprom" kupiti Crvenu zvezdu još ove zime i to za neverovatnih 100 miliona evra, usledio je oštar demanti ruske strane.

Terzić dodaje da su izbori u klubu, zakazani za 10. decembar, izvesni, ali da i dalje nije poznat kandidat za budućeg predsednika Crvene zvezde.

Posle svega, šta mislite - da li će Crvena zvezda igrati Evropu naredne sezone?

Komentari / 0

Ostavite komentar