Инцко: БиХ се креће силазном путањом

У складу са својим мандатом према Дејтонском мировном споразуму, високи представник Валентин Инцко поднио је редовни извјештај Бан Ки Мину, генералном секретару Уједињених нација, у којем је презентовао стање у вези с провођењем Мировног споразума у Босни и Херцеговини за период од 21. априла до 21. октобра 2014. године.

Босна и Херцеговина 06.11.2014 | 12:30
Инцко: БиХ се креће силазном путањом

Високи представник је упозорио како је силазна путања којом се креће Босна и Херцеговина, нажалост, настављена и да су највећи проблеми узроковани опструкцијом и неефикасношћу на различитим нивоима власти.

Социјалне и економске тешкоће, које су посљедица такве ситуације, додатно су усложњене због катастрофалних посљедица поплава које су резултовале штетама у износу већем од двије милијарде евра. 

Високи представник је нагласио да је за рјешавање ове ситуације "потребно одлучно престати с досадашњом праксом и почети с новим начином вођења политике.

''Неуспјех власти да успјешно реагују на поплаве, непрекидна оспоравања Дејтонског споразума и антидемократска изборна реторика представљају озбиљне проблеме'', рекао је високи представник у свом извјештају. 

Он је такође рекао да је од виталног значаја стално присуство војне мисије ЕУ у Босни и Херцеговини с извршним мандатом, јер то омогућава ОХР-у и другим агенцијама да врше свој мандат и улијева значајну дозу повјерења грађанима БиХ у сваком дијелу земље. 

Он је нагласио да у току извјештајног периода власти нису начиниле никакве конкретне помаке у смислу реализације циљева које је поставио Управни одбор Савјета за провођење мира; нити је у Мостару успостављен правичан и уставан изборни систем. 

Као позитивну вијест, високи представник је споменуо како се учешће јединица Оружаних снага БиХ у мировним операцијама широм свијета успјешно наставља и да је Босна и Херцеговина начинила кораке у правцу преузимања одговорности за контролу ваздушног простора  од својих сусједа након споразума постигнутог под окриљем Европске организације за сигурност зрачне пловидбе (ЕУРОЦОНТРОЛ) да би Центар обласне контроле БиХ (БХ АЦЦ) постао оперативан, саопштено је из ОХР-а. 

Високи представник ће се обратити Савјету безбједности  УН-а 11. новембра како би директно информисао чланове Савјета безбједности УН-а о ситуацији у Босни и Херцеговини. 

Извор: Фена

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сале

06.11.2014 11:47

Све иде надоле али виском нико не дира огромну плату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.11.2014 16:05

Господине Инцко, када ћете ви и ОХР да одете већ једном из ове земље? Досадили сте и богу и народу.

ОДГОВОРИТЕ