Incko: BiH se kreće silaznom putanjom

U skladu sa svojim mandatom prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, visoki predstavnik Valentin Incko podnio je redovni izvještaj Ban Ki Minu, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, u kojem je prezentovao stanje u vezi s provođenjem Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini za period od 21. aprila do 21. oktobra 2014. godine.

Bosna i Hercegovina 06.11.2014 | 12:30
Incko: BiH se kreće silaznom putanjom

Visoki predstavnik je upozorio kako je silazna putanja kojom se kreće Bosna i Hercegovina, nažalost, nastavljena i da su najveći problemi uzrokovani opstrukcijom i neefikasnošću na različitim nivoima vlasti.

Socijalne i ekonomske teškoće, koje su posljedica takve situacije, dodatno su usložnjene zbog katastrofalnih posljedica poplava koje su rezultovale štetama u iznosu većem od dvije milijarde evra. 

Visoki predstavnik je naglasio da je za rješavanje ove situacije "potrebno odlučno prestati s dosadašnjom praksom i početi s novim načinom vođenja politike.

''Neuspjeh vlasti da uspješno reaguju na poplave, neprekidna osporavanja Dejtonskog sporazuma i antidemokratska izborna retorika predstavljaju ozbiljne probleme'', rekao je visoki predstavnik u svom izvještaju. 

On je takođe rekao da je od vitalnog značaja stalno prisustvo vojne misije EU u Bosni i Hercegovini s izvršnim mandatom, jer to omogućava OHR-u i drugim agencijama da vrše svoj mandat i ulijeva značajnu dozu povjerenja građanima BiH u svakom dijelu zemlje. 

On je naglasio da u toku izvještajnog perioda vlasti nisu načinile nikakve konkretne pomake u smislu realizacije ciljeva koje je postavio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira; niti je u Mostaru uspostavljen pravičan i ustavan izborni sistem. 

Kao pozitivnu vijest, visoki predstavnik je spomenuo kako se učešće jedinica Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama širom svijeta uspješno nastavlja i da je Bosna i Hercegovina načinila korake u pravcu preuzimanja odgovornosti za kontrolu vazdušnog prostora  od svojih susjeda nakon sporazuma postignutog pod okriljem Evropske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) da bi Centar oblasne kontrole BiH (BH ACC) postao operativan, saopšteno je iz OHR-a. 

Visoki predstavnik će se obratiti Savjetu bezbjednosti  UN-a 11. novembra kako bi direktno informisao članove Savjeta bezbjednosti UN-a o situaciji u Bosni i Hercegovini. 

Izvor: Fena

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sale

06.11.2014 12:47

Sve ide nadole ali viskom niko ne dira ogromnu platu!

ODGOVORITE
Name

Direkt

06.11.2014 17:05

Gospodine Incko, kada ćete vi i OHR da odete već jednom iz ove zemlje? Dosadili ste i bogu i narodu.

ODGOVORITE