Да ли су мандарине канцерогене?

Турска – Хрватска – Босна и Херцеговина – Република Српска, ако је вјеровати медијским натписима, управо овим путем стижу лимун и мандарине на пијачне рафове. Иако су у Пољопривредном институту Републике Српске потврдили да лимун није канцероген, упитне су мандарине.

Босна и Херцеговина 06.11.2014 | 08:10
Да ли су мандарине канцерогене?

Проблем је начин увоза и контроле. За то вријеме, продавци поручују да нема мјеста паници.

Инспекцијски органи Брчко дистрикта анализирају да ли су и мандарине канцерогене и да ли у њима има опасног имазалила. У Инспекторату Републике Српске поручују да је једини проблем непостојање ентитетских граница, па је вјероватно и да воће увезено у Федерацију и Брчко Дистрикт доспије и на тржиште Српске. А одакле стиже у БиХ, треба да утврде управо инспектори у Брчком.

Према хрватским медијским наводима, и мандарине као и лимун стижу из Турске. А изгледа из Хрватске се превозе у БХ. На бањалучкој пијаци продавци поручују да нема мјеста паници.

Продавац, Мира Шарић тврди да продаја лимуна и мандарина није опала, а сваки пут при набавци обрати пажњу на декларацију, и то већ годинама.

Како су нам потврдили у Инспекторату Републике Српске, за првих девет мјесеци ове године анализирано је 150 врста воћа у Српској, а квалитет како кажу није упитан. Лимун није штетан, коначан је став српских инспектора.

Да ли воће садрже имазалил и одакле је увезено, тек ће изаћи на видјело. Оно што се зна, јесте да управо тај имазалил штети живчани систем код дјеце, а код одраслих утиче на кожу и изазива сузење очију. Без обзира што се он налази углавном у кори, може да продре и у саму воћку.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дјенерал

06.11.2014 08:16

Сумњам да наси инспектори,поуцени њиховим ранијим радом,уопсте прегледавају или контролису то сто се увози код нас. Сав отров овог свјете проци це било коју контролу за пар стотина марака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихомир

06.11.2014 09:33

Не знам да ли су мандарине прскане ал знам да семберски сељаци директно пуштају пестицидие у системе за наводњавање. Па видите дал је боље домаће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драго к.

06.11.2014 10:23

ој додо додоле

ОДГОВОРИТЕ