Da li su mandarine kancerogene?

Turska – Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Republika Srpska, ako je vjerovati medijskim natpisima, upravo ovim putem stižu limun i mandarine na pijačne rafove. Iako su u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske potvrdili da limun nije kancerogen, upitne su mandarine.

Bosna i Hercegovina 06.11.2014 | 08:10
Da li su mandarine kancerogene?

Problem je način uvoza i kontrole. Za to vrijeme, prodavci poručuju da nema mjesta panici.

Inspekcijski organi Brčko distrikta analiziraju da li su i mandarine kancerogene i da li u njima ima opasnog imazalila. U Inspektoratu Republike Srpske poručuju da je jedini problem nepostojanje entitetskih granica, pa je vjerovatno i da voće uvezeno u Federaciju i Brčko Distrikt dospije i na tržište Srpske. A odakle stiže u BiH, treba da utvrde upravo inspektori u Brčkom.

Prema hrvatskim medijskim navodima, i mandarine kao i limun stižu iz Turske. A izgleda iz Hrvatske se prevoze u BH. Na banjalučkoj pijaci prodavci poručuju da nema mjesta panici.

Prodavac, Mira Šarić tvrdi da prodaja limuna i mandarina nije opala, a svaki put pri nabavci obrati pažnju na deklaraciju, i to već godinama.

Kako su nam potvrdili u Inspektoratu Republike Srpske, za prvih devet mjeseci ove godine analizirano je 150 vrsta voća u Srpskoj, a kvalitet kako kažu nije upitan. Limun nije štetan, konačan je stav srpskih inspektora.

Da li voće sadrže imazalil i odakle je uvezeno, tek će izaći na vidjelo. Ono što se zna, jeste da upravo taj imazalil šteti živčani sistem kod djece, a kod odraslih utiče na kožu i izaziva suzenje očiju. Bez obzira što se on nalazi uglavnom u kori, može da prodre i u samu voćku.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

djeneral

06.11.2014 08:16

Sumnjam da nasi inspektori,pouceni njihovim ranijim radom,uopste pregledavaju ili kontrolisu to sto se uvozi kod nas. Sav otrov ovog svjete proci ce bilo koju kontrolu za par stotina maraka...

ODGOVORITE
Name

Tihomir

06.11.2014 09:33

Ne znam da li su mandarine prskane al znam da semberski seljaci direktno puštaju pesticidie u sisteme za navodnjavanje. Pa vidite dal je bolje domaće.

ODGOVORITE
Name

drago k.

06.11.2014 10:23

oj dodo dodole

ODGOVORITE