Данци укинули занимање политичар

Данска је прошле недеље објавила да је прва земља на свету која је дигитизовала своју државну управу.
Нема више папира!

Свијет 06.11.2014 | 07:30
Данци укинули занимање политичар

Преко 80% комуникације држава и грађани ће се одвијати дигиталним путем. На тај начин ће годишње уштедети 134 милиона евра.

Дигитална држава је увод у дигиталну директну демократију. Која укида професију политичар. Грађани државе се претварају у једну Скупштину.

Нема више посланика, путовања и дневница... Грађани директно гласају и одлучују.
Предлоге за гласање припремају стручњаци. У јавним расправама се објашњавају израђени стручни предлози.

Нема више политичких странака, јер грађанима сами управљају државом. Нема одвратних и лажљивих изборних кампања. Избори се одржавају дневно, недељно или месечно. Све према потреби.

Нема никаквих трошкова за изборне кампање. Грађани бирају представнике државе. Сваки грађанин, који хоће да буде представник државе, доставља своје рефернце. Грађани гласају за најбоље и одлучују ко их представља.

Председник државе, градоначелник и председник општине се бирају на један дан. Они су тога дана дежурни и морају да испуњавају све преузете обавезе државе.

Предстваник грађана који буде изабран у петак у понедељак ујутру предаје дужност.

Дужност се преузима ујутру у 8,00 и предаје се следећег дана у 8,00. Грађани дигиталним путем прате примопредају дужности.

Нема више скупштина града или општина. Једну скупштину сачињавају сви грађани града и општине. Уводи се закон о обавезном гласању свих грађана.

Грађани који не гласају строго се кажњавају.

Ниједан представник грађана не може два пута да буде изабран на јавну функцију. Тако се отвара могућност опште демократизације друштва.

Премијер и 9 министара се бирају на месец дана. Кандидати достављају референце. Изабрани спроводе политички и економски програм који је усвојен од стране грађана.

Јавна функција није плаћена.

Дигитализује се читава државна управа од Републике, града до општина. Укидају се сви саветници у држави. Државни службеници добијају уговор о раду на годину дана.

Државни службеници приимају плате према платним разредима...

БранкоДрагас

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нестварно...

06.11.2014 06:45

... али ако је изводљиво дјелује супер... Ми би имали 1400000 Баја и Бајиница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

недају насе баје тако лахко позиције

06.11.2014 07:19

Код нас би политицар дигли устанак поцели саобрацај да блокирају да пале тудје куце,а не зграду владе то им треба.Колико их има,данас је у БиХ свако политицар,водио би се поново градјански рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

06.11.2014 08:24

... овим рецептом код нас би се повећала стопа незапослености на 88% !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

06.11.2014 10:08

Ма сјајно, браво за Данце! То вам је господо висок ниво демократске свијести, и на овај нацин сви градјани су укљуцени у бригу о сопственој земљи! Ово је феноменалан модел и да смо паметни преписати исти, спасили би се ових насих квази политицара, сељацина и папака сто нам кроје капу и муљају са народним парама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за бања лука

06.11.2014 10:54

јел' ти то озбиљно :Д ?? хахаххахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.11.2014 15:39

И ово је зај..анција, а ста би наси политицари наси се годинама не могу договорити о цему да преговарају са Европом, ми са два и по милиона становника имамо висе политичара него Кина са милијарду и по, а кад видимо резултате код нас као да немамо политичаре.

ОДГОВОРИТЕ