Danci ukinuli zanimanje političar

Danska je prošle nedelje objavila da je prva zemlja na svetu koja je digitizovala svoju državnu upravu.
Nema više papira!

Svijet 06.11.2014 | 07:30
Danci ukinuli zanimanje političar

Preko 80% komunikacije država i građani će se odvijati digitalnim putem. Na taj način će godišnje uštedeti 134 miliona evra.

Digitalna država je uvod u digitalnu direktnu demokratiju. Koja ukida profesiju političar. Građani države se pretvaraju u jednu Skupštinu.

Nema više poslanika, putovanja i dnevnica... Građani direktno glasaju i odlučuju.
Predloge za glasanje pripremaju stručnjaci. U javnim raspravama se objašnjavaju izrađeni stručni predlozi.

Nema više političkih stranaka, jer građanima sami upravljaju državom. Nema odvratnih i lažljivih izbornih kampanja. Izbori se održavaju dnevno, nedeljno ili mesečno. Sve prema potrebi.

Nema nikakvih troškova za izborne kampanje. Građani biraju predstavnike države. Svaki građanin, koji hoće da bude predstavnik države, dostavlja svoje refernce. Građani glasaju za najbolje i odlučuju ko ih predstavlja.

Predsednik države, gradonačelnik i predsednik opštine se biraju na jedan dan. Oni su toga dana dežurni i moraju da ispunjavaju sve preuzete obaveze države.

Predstvanik građana koji bude izabran u petak u ponedeljak ujutru predaje dužnost.

Dužnost se preuzima ujutru u 8,00 i predaje se sledećeg dana u 8,00. Građani digitalnim putem prate primopredaju dužnosti.

Nema više skupština grada ili opština. Jednu skupštinu sačinjavaju svi građani grada i opštine. Uvodi se zakon o obaveznom glasanju svih građana.

Građani koji ne glasaju strogo se kažnjavaju.

Nijedan predstavnik građana ne može dva puta da bude izabran na javnu funkciju. Tako se otvara mogućnost opšte demokratizacije društva.

Premijer i 9 ministara se biraju na mesec dana. Kandidati dostavljaju reference. Izabrani sprovode politički i ekonomski program koji je usvojen od strane građana.

Javna funkcija nije plaćena.

Digitalizuje se čitava državna uprava od Republike, grada do opština. Ukidaju se svi savetnici u državi. Državni službenici dobijaju ugovor o radu na godinu dana.

Državni službenici priimaju plate prema platnim razredima...

BrankoDragas

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nestvarno...

06.11.2014 06:45

... ali ako je izvodljivo djeluje super... Mi bi imali 1400000 Baja i Bajinica...

ODGOVORITE
Name

nedaju nase baje tako lahko pozicije

06.11.2014 07:19

Kod nas bi politicar digli ustanak poceli saobracaj da blokiraju da pale tudje kuce,a ne zgradu vlade to im treba.Koliko ih ima,danas je u BiH svako politicar,vodio bi se ponovo gradjanski rat.

ODGOVORITE
Name

perica

06.11.2014 08:24

... ovim receptom kod nas bi se povećala stopa nezaposlenosti na 88% !!!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

06.11.2014 10:08

Ma sjajno, bravo za Dance! To vam je gospodo visok nivo demokratske svijesti, i na ovaj nacin svi gradjani su ukljuceni u brigu o sopstvenoj zemlji! Ovo je fenomenalan model i da smo pametni prepisati isti, spasili bi se ovih nasih kvazi politicara, seljacina i papaka sto nam kroje kapu i muljaju sa narodnim parama.

ODGOVORITE
Name

za banja luka

06.11.2014 10:54

jel' ti to ozbiljno :D ?? hahahhahaha...

ODGOVORITE
Name

Md

06.11.2014 15:39

I ovo je zaj..ancija, a sta bi nasi politicari nasi se godinama ne mogu dogovoriti o cemu da pregovaraju sa Evropom, mi sa dva i po miliona stanovnika imamo vise političara nego Kina sa milijardu i po, a kad vidimo rezultate kod nas kao da nemamo političare.

ODGOVORITE