Путин испред Обаме на "Форбсовој" листи

Руски предсједник Владимир Путин је, другу годину заредом, потукао америчког колегу Барака Обаму на ранг-листи најмоћнијих свјетских лидера коју је објавио амерички пословни магазин "Форбс".

Свијет 05.11.2014 | 18:02
Путин испред Обаме на "Форбсовој" листи

Путин је остао у самом врху најмоћнијих у години у којој је Русија припојила Крим својој територији, распирила сукоб у Украјини и са Кином закључила споразум о гасоводу вриједан више милијарди долара који
"Форбс" назива највећим конструкционим пројектом у свијету, преноси АФП.

С друге стране, Обама већ трећи пут од почетка свог предсједничког мандата не успијева да освоји епитет најмоћнијег лидера – два пута је изгубио од Путина, а једном од кинеског предсједника Сји Ђинпинга.

- Дакле, ко је моћнији: свемогући шеф кородирајуће, али још живахне силе, или челник везаних руку најдоминантније земље у свијету, пита амерички магазин.

На листи од укупно 72 кандидата, на првих пет позиција нашли су се исти они који су их и прошле године освојили.

Треће место припало је Ђинпингу, за кога се очекује да ће владати током деценије у којој ће Кина засјенити САД као највећа економска земља свијета, наводи француска агенција.

Четвртопласирани је папа Фрањо, док је њемачка канцеларка Ангела Меркел на петом месту.

Међу 12 новопридошлих на листи моћних у свијету су индијски премијер Нарендра Моди, који је рангиран као 15, најбогатији Кинез Џек Ма, који се нашао на 30. позицији, али и Абу Бакр ал-Багдади, самопроглашени
калиф екстремистичке Исламска држава, коме је припала 54. позиција.

Док 26 кандидата потиче из САД, регион Азија-Пацифик је веома заступљен са 19 кандидата, укључујући шест из Кине.

Овогодишња листа обухвата 17 шефова држава, који воде земље чији БДП збирно износи 48 билиона долара, и 39 генералних директора и предсједника који контролишу годишње приходе вриједне више од 3,6 билиона долара.

Међу рангираним има укупно девет жена, а први пут су се двије жене - њемачка канцеларка Меркел и предсједница америчких Федералних резерви Џенет Јелен - нашле међу првих 10.

Коментари / 0

Оставите коментар