Putin ispred Obame na "Forbsovoj" listi

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, drugu godinu zaredom, potukao američkog kolegu Baraka Obamu na rang-listi najmoćnijih svjetskih lidera koju je objavio američki poslovni magazin "Forbs".

Svijet 05.11.2014 | 18:02
Putin ispred Obame na "Forbsovoj" listi

Putin je ostao u samom vrhu najmoćnijih u godini u kojoj je Rusija pripojila Krim svojoj teritoriji, raspirila sukob u Ukrajini i sa Kinom zaključila sporazum o gasovodu vrijedan više milijardi dolara koji
"Forbs" naziva najvećim konstrukcionim projektom u svijetu, prenosi AFP.

S druge strane, Obama već treći put od početka svog predsjedničkog mandata ne uspijeva da osvoji epitet najmoćnijeg lidera – dva puta je izgubio od Putina, a jednom od kineskog predsjednika Sji Đinpinga.

- Dakle, ko je moćniji: svemogući šef korodirajuće, ali još živahne sile, ili čelnik vezanih ruku najdominantnije zemlje u svijetu, pita američki magazin.

Na listi od ukupno 72 kandidata, na prvih pet pozicija našli su se isti oni koji su ih i prošle godine osvojili.

Treće mesto pripalo je Đinpingu, za koga se očekuje da će vladati tokom decenije u kojoj će Kina zasjeniti SAD kao najveća ekonomska zemlja svijeta, navodi francuska agencija.

Četvrtoplasirani je papa Franjo, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel na petom mestu.

Među 12 novopridošlih na listi moćnih u svijetu su indijski premijer Narendra Modi, koji je rangiran kao 15, najbogatiji Kinez Džek Ma, koji se našao na 30. poziciji, ali i Abu Bakr al-Bagdadi, samoproglašeni
kalif ekstremističke Islamska država, kome je pripala 54. pozicija.

Dok 26 kandidata potiče iz SAD, region Azija-Pacifik je veoma zastupljen sa 19 kandidata, uključujući šest iz Kine.

Ovogodišnja lista obuhvata 17 šefova država, koji vode zemlje čiji BDP zbirno iznosi 48 biliona dolara, i 39 generalnih direktora i predsjednika koji kontrolišu godišnje prihode vrijedne više od 3,6 biliona dolara.

Među rangiranim ima ukupno devet žena, a prvi put su se dvije žene - njemačka kancelarka Merkel i predsjednica američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen - našle među prvih 10.

Komentari / 0

Ostavite komentar