За подршку пољопривредницима 100.000 КМ

Влада Републике Српске одобрила је 100.000 КМ за заједничке пројекте са општином Сребреница који се односе на подршку пољопривредним произвођачима.

Република Српска 05.11.2014 | 17:08
За подршку пољопривредницима 100.000 КМ

Од овог износа, Општој пољопривредној задрузи "Сребреница" одобрено је 50.000 КМ за набавку садница малина и проширење погона за замрзавање, а Општој пољопривредној задрузи "Агро-бест" Скелани, Сребреница исти износ за набавку садница малина и за проширење лагер коморе капацитета 50 тона са пратећом опремом, изградњу потребног објекта и трафо-станице.

Према одлуци Владе о степену развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској за наредну годину, развијене јединице су Бањалука, Бијељина, Гацко, Градишка, Дервента, Зворник, Источно Ново Сарајево, Лакташи, Модрича, Мркоњић Град, Пале, Приједор, Прњавор, Теслић, Требиње и Угљевик.

Средње развијене јединице локалне самоуправе су Билећа, Брод, Вишеград, Добој, Источна Илиџа, Козарска Дубица, Котор-Варош, Милићи, Нови Град, Соколац, Србац, Фоча и Челинац, а неразвијене су Братунац, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Лопаре, Љубиње, Невесиње, Пелагићево, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Сребреница, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.

Изразито неразвијене јединице локалне самоуправе су Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Трново, Чајниче и Шековићи.

За општину Станари неће се утврђивати степен развијености за 2015. годину, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада је донијела и одлуку о броју редовних студената који се уписују у прву годину трећег циклуса студија у академској 2014/15. години на јавним универзитетима и висини школарине за студенте трећег циклуса, према којој ће се на Пољопривредни факултет универзитета у Бањалуци уписати 15, а на Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву 20 студената, док ће висина школарине на оба универзитета износити 3.000 КМ за једну академску годину.

Влада је дала сагласности и на Правилник о критеријумима за одређивање висине концесионе накнаде у области трговине, туризма и угоститељства и о врсти, висини и начину обезбјеђења гаранција, као и сагласност на Ред вожње у жељезничком путничком саобраћају за 2014/2015. годину.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

профа

05.11.2014 17:08

Чуј 100.000 , а добили 12.000.000 долара донације од ЕУ Е мој народе нај...о са са овим ликовима што се праве да су политичари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.11.2014 19:11

Не видим како ће толико мали и усудио би се рећи смјешан износ новчаних средстава помоћи и допријнијети пољопривредном развоју РС пошто 100000 КМ је износ довољан за подршку неколико пољопривредних газдинстава. :Д Па Додиков син добио је од државе кредит од 3 милиона КМ на лијепе очи, док они који су озбиљни и у том послу већ деценијама најчешће од државе не добију ништа осим наравно још већих намета.

ОДГОВОРИТЕ