Za podršku poljoprivrednicima 100.000 KM

Vlada Republike Srpske odobrila je 100.000 KM za zajedničke projekte sa opštinom Srebrenica koji se odnose na podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Republika Srpska 05.11.2014 | 17:08
Za podršku poljoprivrednicima 100.000 KM

Od ovog iznosa, Opštoj poljoprivrednoj zadruzi "Srebrenica" odobreno je 50.000 KM za nabavku sadnica malina i proširenje pogona za zamrzavanje, a Opštoj poljoprivrednoj zadruzi "Agro-best" Skelani, Srebrenica isti iznos za nabavku sadnica malina i za proširenje lager komore kapaciteta 50 tona sa pratećom opremom, izgradnju potrebnog objekta i trafo-stanice.

Prema odluci Vlade o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj za narednu godinu, razvijene jedinice su Banjaluka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Derventa, Zvornik, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Modriča, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Ugljevik.

Srednje razvijene jedinice lokalne samouprave su Bileća, Brod, Višegrad, Doboj, Istočna Ilidža, Kozarska Dubica, Kotor-Varoš, Milići, Novi Grad, Sokolac, Srbac, Foča i Čelinac, a nerazvijene su Bratunac, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Lopare, LJubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Srebrenica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo.

Izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave su Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Za opštinu Stanari neće se utvrđivati stepen razvijenosti za 2015. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada je donijela i odluku o broju redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu trećeg ciklusa studija u akademskoj 2014/15. godini na javnim univerzitetima i visini školarine za studente trećeg ciklusa, prema kojoj će se na Poljoprivredni fakultet univerziteta u Banjaluci upisati 15, a na Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu 20 studenata, dok će visina školarine na oba univerziteta iznositi 3.000 KM za jednu akademsku godinu.

Vlada je dala saglasnosti i na Pravilnik o kriterijumima za određivanje visine koncesione naknade u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva i o vrsti, visini i načinu obezbjeđenja garancija, kao i saglasnost na Red vožnje u željezničkom putničkom saobraćaju za 2014/2015. godinu.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

профа

05.11.2014 17:08

Чуј 100.000 , а добили 12.000.000 долара донације од ЕУ Е мој народе нај...о са са овим ликовима што се праве да су политичари

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.11.2014 19:11

Ne vidim kako će toliko mali i usudio bi se reći smješan iznos novčanih sredstava pomoći i doprijnijeti poljoprivrednom razvoju RS pošto 100000 KM je iznos dovoljan za podršku nekoliko poljoprivrednih gazdinstava. :D Pa Dodikov sin dobio je od države kredit od 3 miliona KM na lijepe oči, dok oni koji su ozbiljni i u tom poslu već decenijama najčešće od države ne dobiju ništa osim naravno još većih nameta.

ODGOVORITE