Жене освојиле 97 од 512 манадата у БиХ

Без обзира што је број  жена на кандидатским листама политичких партија повећан, посљедњи избори у БиХ су показали да жене нису равноправне са мушкарцима у политичком животу.

Босна и Херцеговина 05.11.2014 | 22:35
Жене освојиле 97 од 512 манадата у БиХ

Од 512 мандата у БиХ жене су освојиле само 97. Из аналитичких кругова се упозорава да је слика жена у
политичком животу све анемичнија и блијеђа.

У БиХ се далеко више вјерује политичарима мушкарцима, него политичарима женама и то без обзира што је  пред посљедње изборе повећан законски минимални праг са 30 на 40 одсто учешћа жена у политичком и јавном животу. Истина, повећан је и број жена кандидата на листама политичких партија, али од 512 манадата у БиХ жене су освојиле само 97. У Парламенту БиХ од 42 посланика, 10 је жена или 23,8 одсто.

У прошлом сазиву Република Српска је била лидер по учешћу њежнијег пола у власти. У републичком парламенту било је 18 жена, док је на челу Владе била жена, као и на позицији једног потпредсједника. На челу пет министарства биле су припаднице љепшег пола или 30 одсто.

С друге стране, у Савјету министара БиХ није било жена министара, а у ФБиХ само је једна жена била министар. С обзиром на овакве, посљедње, како се истиче, упозоравајуће резултате, Џендер центар има
приједлог за будућу власт Српске.

Слика жене у политичком животу је све анемичнија и блијеђа, осим у једном случају, упозорава се из аналитичких кругова.

А њен успјех је загарантован само ако се угледа на свог страначког шефа, сматра Топић додајући да је то заједничка бољка и мушкараца и жена овог простора.

Овоме треба додати и чињеницу да је, без обзира на законске оквире и да је половина гласача њежнијег пола, овај простор и даље заробљен доминантном матрицом традиционалног друштва, констатовала је Топић.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

коле

05.11.2014 22:42

То је сасвим довољно ако не и превише

ОДГОВОРИТЕ