Žene osvojile 97 od 512 manadata u BiH

Bez obzira što je broj  žena na kandidatskim listama političkih partija povećan, posljednji izbori u BiH su pokazali da žene nisu ravnopravne sa muškarcima u političkom životu.

Bosna i Hercegovina 05.11.2014 | 22:35
Žene osvojile 97 od 512 manadata u BiH

Od 512 mandata u BiH žene su osvojile samo 97. Iz analitičkih krugova se upozorava da je slika žena u
političkom životu sve anemičnija i blijeđa.

U BiH se daleko više vjeruje političarima muškarcima, nego političarima ženama i to bez obzira što je  pred posljednje izbore povećan zakonski minimalni prag sa 30 na 40 odsto učešća žena u političkom i javnom životu. Istina, povećan je i broj žena kandidata na listama političkih partija, ali od 512 manadata u BiH žene su osvojile samo 97. U Parlamentu BiH od 42 poslanika, 10 je žena ili 23,8 odsto.

U prošlom sazivu Republika Srpska je bila lider po učešću nježnijeg pola u vlasti. U republičkom parlamentu bilo je 18 žena, dok je na čelu Vlade bila žena, kao i na poziciji jednog potpredsjednika. Na čelu pet ministarstva bile su pripadnice ljepšeg pola ili 30 odsto.

S druge strane, u Savjetu ministara BiH nije bilo žena ministara, a u FBiH samo je jedna žena bila ministar. S obzirom na ovakve, posljednje, kako se ističe, upozoravajuće rezultate, Džender centar ima
prijedlog za buduću vlast Srpske.

Slika žene u političkom životu je sve anemičnija i blijeđa, osim u jednom slučaju, upozorava se iz analitičkih krugova.

A njen uspjeh je zagarantovan samo ako se ugleda na svog stranačkog šefa, smatra Topić dodajući da je to zajednička boljka i muškaraca i žena ovog prostora.

Ovome treba dodati i činjenicu da je, bez obzira na zakonske okvire i da je polovina glasača nježnijeg pola, ovaj prostor i dalje zarobljen dominantnom matricom tradicionalnog društva, konstatovala je Topić.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kole

05.11.2014 22:42

To je sasvim dovoljno ako ne i previše

ODGOVORITE