Грешке које штете здрављу, које понављате из дана у дан

Сви имамо неке лоше навике којих би требало да се под хитно решимо.

Здравље 05.11.2014 | 14:32
Грешке које штете здрављу, које понављате из дана у дан

1. Удаљите се од мобилног - Неки подаци говоре да чак 80 одсто људи ноћу оставља упаљен мобилни, а око половине њих користи га као будилник. Неки га држе испод јастука, неки у близини главе, најчешће на ноћном ормарићу.

Једна од скривених опасности је светло које мобилни одашиље јер може да блокира излучивање хормона мелатонина, одговорног за регулацију сна. Но, већ сама близина мобилног чини нас у приправности за примање поруке што отежава лагани сан.

Због тога је најбоље да се изолујете од мобилног барем сат времена пре спавања и свакако да га држите подаље од главе. Удаљавање мобилног само 20 центиметара од главе сманиће зрачење за чак 98 одсто.

2. Припазите на циклус - Велик број жена отписује неправилности у циклусу и приписује их стресу или надолазећој менопаузи. Иако је истина да су неправилности нормалне у тинејџерским годинама и 20-им, циклус би у 30-им и 40-им годинама требло да буде правилан, а одступања могу бити симптоми разних проблема па чак и рака.

Значајно одступање циклуса, које се појави више од два пута, треба свакако пријавити гинекологу. Због тога је јако битно да бележите циклус и правовремено се обратити за помоћ, поготову ако се појаве и друге тегобе попут бола за време односа или обилног крварења за време менструације.

3. Пазите како седите - Провођење времена пред рачунаром многим људима одузме већи део дана. Но, већина њих прави грешке које ће их дугорочно скупо коштатии. Како бисте што мање уништили леђа и врат, препоручује се да монитор држите у висини очију. То би значило да и лаптоп користите на столу, а не у крилу.

За седење је битно да је угао између ваших бокова и леђа већи од 90 степени, карлица да буде мало више постављена у односу на колена и да стопала држите равно на поду, уместо да су вам ноге опуштене или прекрштене. Битно је и да седите на меканом, али да имате и мали јастучић за потпору доњег дела леђа.

4. Здравље коже - Многи избегавају креме за сунчање, осим ако су на летовању. Чак и када је наносе, остављају огромне делове коже без креме. Но, ако знате да ћете се дуго возити или шетати до посла по сунцу, важно је да нанесте крему за сунчање.

Врат, руке, ноге и рамена обично су најизложенији делови тела, а битно је да знате да вас нека одећа и стакло не штите од штетног утицаја сунчевих зрака. Не заборавите да вас и на скијању сунце може опећи баш као и на плажи.

Извор: Б 92

 

Коментари / 0

Оставите коментар