Greške koje štete zdravlju, koje ponavljate iz dana u dan

Svi imamo neke loše navike kojih bi trebalo da se pod hitno rešimo.

Zdravlje 05.11.2014 | 14:32
Greške koje štete zdravlju, koje ponavljate iz dana u dan

1. Udaljite se od mobilnog - Neki podaci govore da čak 80 odsto ljudi noću ostavlja upaljen mobilni, a oko polovine njih koristi ga kao budilnik. Neki ga drže ispod jastuka, neki u blizini glave, najčešće na noćnom ormariću.

Jedna od skrivenih opasnosti je svetlo koje mobilni odašilje jer može da blokira izlučivanje hormona melatonina, odgovornog za regulaciju sna. No, već sama blizina mobilnog čini nas u pripravnosti za primanje poruke što otežava lagani san.

Zbog toga je najbolje da se izolujete od mobilnog barem sat vremena pre spavanja i svakako da ga držite podalje od glave. Udaljavanje mobilnog samo 20 centimetara od glave smaniće zračenje za čak 98 odsto.

2. Pripazite na ciklus - Velik broj žena otpisuje nepravilnosti u ciklusu i pripisuje ih stresu ili nadolazećoj menopauzi. Iako je istina da su nepravilnosti normalne u tinejdžerskim godinama i 20-im, ciklus bi u 30-im i 40-im godinama treblo da bude pravilan, a odstupanja mogu biti simptomi raznih problema pa čak i raka.

Značajno odstupanje ciklusa, koje se pojavi više od dva puta, treba svakako prijaviti ginekologu. Zbog toga je jako bitno da beležite ciklus i pravovremeno se obratiti za pomoć, pogotovu ako se pojave i druge tegobe poput bola za vreme odnosa ili obilnog krvarenja za vreme menstruacije.

3. Pazite kako sedite - Provođenje vremena pred računarom mnogim ljudima oduzme veći deo dana. No, većina njih pravi greške koje će ih dugoročno skupo koštatii. Kako biste što manje uništili leđa i vrat, preporučuje se da monitor držite u visini očiju. To bi značilo da i laptop koristite na stolu, a ne u krilu.

Za sedenje je bitno da je ugao između vaših bokova i leđa veći od 90 stepeni, karlica da bude malo više postavljena u odnosu na kolena i da stopala držite ravno na podu, umesto da su vam noge opuštene ili prekrštene. Bitno je i da sedite na mekanom, ali da imate i mali jastučić za potporu donjeg dela leđa.

4. Zdravlje kože - Mnogi izbegavaju kreme za sunčanje, osim ako su na letovanju. Čak i kada je nanose, ostavljaju ogromne delove kože bez kreme. No, ako znate da ćete se dugo voziti ili šetati do posla po suncu, važno je da naneste kremu za sunčanje.

Vrat, ruke, noge i ramena obično su najizloženiji delovi tela, a bitno je da znate da vas neka odeća i staklo ne štite od štetnog uticaja sunčevih zraka. Ne zaboravite da vas i na skijanju sunce može opeći baš kao i na plaži.

Izvor: B 92

 

Komentari / 0

Ostavite komentar