Формирање Савјета министара ће потрајати

Предсједници Партије демократског прогреса (ПДП) Младен Иванић и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић разговарали су данас у Сарајеву о тренутној политичкој сцени и примопредаји дужности чланова Предсједништва БиХ.

Босна и Херцеговина 06.11.2014 | 07:50
Формирање Савјета министара ће потрајати

- Мислим да је сад свима јасно ко чини, да никога не повриједим, основу те структуре власти на свим нивоима. Уз странке које вежу поједине странке са собом, то је евидентно ХДЗ (који уз себе има странке Хрватског народног сабора) ту је и СДА с онима с којима ће се већ договорити и то је, евидентно СНСД с оним партнерима с којима су се усугласили да чине власт у Републици Српској, а тиме и у институцији Вијећа министара БиХ - казао је новинарима након састанка Човић. На нама је, каже, израженом временском динамиком, убрзано сазвати све скупштине, изабрати домове народа „јер без тог дијела законодавне власти нема мандатара нити много других ствари“, а све да би у овој години била, како је казао, завршена главнина посла.

- Наравно, остаће вријеме које је потебно за провјере, али битно је да дођемо до оне фазе кад смо (малтене)  искреирали ту сцену. Битно је направити јасан програм и јасну динамику шта радити да бисмо што прије покренули БиХ - каже он. Истиче да је у том духу данас с Иванићем (пошто би он требало да буде први предсједавајући Предсједништва БиХ), а ускоро и сва тројица чланова тога тијела, договорити неке кодексе понашања те мисли да „на примјерен начин треба да представљамо Предсједништво БиХ“. - Вјерујем да ћемо то и успјети - каже он.

За данашњи разговор с предсједником Демократске фронте Жељком Комшићем каже да су, као предсједници двију странака, разговарали о страначким интересима, политици како је он види у наредном периоду, потенцијалним партнерствима које ће правити, те о конститутивној сједници Предсједништва БиХ која би требало да буде одржана 17. овог мјесеца.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић каже да је у данашњем сусрету са Човићем више било ријечи о примопредаји дужности и првим потезима као потенцијални чланови Предсједништва БиХ, а не толико о партијској сарадњи „ јер мислим да је тешко да до ње, барем у овом тренутку, дође“.

- Остајем при оцјени да је ово почетак, да ће процес конституисања Вијећа министара БиХ потрајати, можда не онако дуго као што је то било прошли пут. Увјерен сам да ће то бити до марта или априла, можда и прије, а сад се налазимо само у фази првих разговора - каже Иванић и прецизира да су ови данашњи разговори с Изетбеговићем и Комшићем били врло коректни.

Истиче да његов данашњи разговор са Човићем није био у вези с конституисањем потенцијалних већина „јер је став Човића јасан,он очито преферира СНСД“.

- Јасно ми је да то чини, не због РС-а, него због властитих циљева. Видјећемо шта је то и како ће то све скупа да буде доведено докраја - каже Иванић.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

истина

05.11.2014 15:10

Захвали се Иваницу Бијељини и Семберији да није било њих не би ни ти данас сједио ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

05.11.2014 16:38

Изабрали смо те,вјерујемо у тебе,а ти нас немој разоцарати.И немој дозволити да увозницки лоби преко осовине Цовиц-Додик и даље смјењује и поставља министре.Немој да приватници из западне Хеецеговине воде дрзаву,по цијену било цега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

05.11.2014 17:32

Иванићу, спашавај овај народ од пропасти. Не дај фукарама да формирају трећи ентитет, чувај БиХ .Ми моземо зивјети заједно, не дозволи Додику да формира власт на нивоу БиХ, одосмо у ПМ ако он буде умјешао своје прсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

05.11.2014 19:37

Изабрали смо те и сад памет у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

05.11.2014 20:05

Реално сто има оволико мало коментара,ово висе и не вриједи коментарисати. Кога да коментарисем као дајемо неку подрску коме кад се нас ниста не пита.Брига Иваница за свима нама у наредне 4 године он и такви сви до једног це се обезбједит за зивот а те паре они које узму ви и ја не би зарадили за 100 година.Липси магарце док трава нарасте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

05.11.2014 21:38

Како ми се чини, одбијањем Иванића да разговара са Човићем о формирању власти говори да је одустао од Савјета министара! Још ће ПДП ући у "српску" већину на нивоу БИХ, а онда са Милом у коалицију у РС! То би била највећа превара у историји РС! Хм

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

05.11.2014 22:01

Иваниц це само бити фигура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор никола

05.11.2014 22:55

Ја сам Вам цело време говорио за Иванића, пет колена уназад је удомио у банке по Бања Луци, СДС га је довео до позиције видећете како ће вратити, то је класични спин политичар и криминалац ко и постојећи, али ето Вам га кад сте се са њим толико бусали, гласао сам за СДС али не и за овог криминалца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

05.11.2014 23:59

Нема разлога да се сумња у Иванићеву лојалност. Нема шансе да изда СзП и приклони се Додику. Да му можда додо неће дати за четири године да буде Предсједник РС или члан Предсједништва БиХ? Зна он врло добро да од СНСД-а не може ништа добити а при томе ће сасвим сигурно и изгубити власт, много прије него се многи надају. То што није отварао питање Савјета министара са Комшићем је логично јер се Жељко није одредио да ли улази у власт а и није потписник декларације. Са Човићем се о овоме није могло разговарати из познатих разлога. Једина могућа, логична и битна адреса је Изетбеговић а он је више пута поновио кога би волио на власти. Стрпљен, спашен. Одмах по објављивању званичних резултата Европска народна странка организује састанак у БиХ са потписницима декларације. Човић се притиска а ако не пристане игнорисаће се. Иванић је образован и мудар политичар са великим искуством и завршиће овај посао како треба. Тиха вода бријег рони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђука

06.11.2014 03:10

Иванићу нисмо те ђжаба бирали... увјерен сам да си ти једини који је способан да на тој позицији предсједништва коју је до сад држао МилоКрад можеш ослабити такозвану БиХ и ојачати Републику Српску до те мјере да одржи већ једном тај референдум и постане самостална држава!!!! Напријед савезу за промјене, напријед за независну Р.Српску!!!! Доста је празних прича Милокрада, ајмо сад прећи на дјело!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор реалан

06.11.2014 07:01

Иванић је свестан да ће за четри године свакоко изгубити власт, јер неће имати подршку СДС-а, а без ње нема ни њега, зато ће узимати шта му се нуди и само кулирати,јер га свакако нико неће ништа ни питати, сва своја уназад пет генерација покољења је позапошљавао по банкама у Бањалуци које је приватизовао, ово му је сад гратис пред пензију, уосталом видећете брзо. Одговор ЂУКА - е ти си ме баш насмејао, краљ си!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.11.2014 20:25

Само полако немојте зурити са формирањем власти вама свеједно плата иде

ОДГОВОРИТЕ