Formiranje Savjeta ministara će potrajati

Predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović razgovarali su danas u Sarajevu o trenutnoj političkoj sceni i primopredaji dužnosti članova Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina 06.11.2014 | 07:50
Formiranje Savjeta ministara će potrajati

- Mislim da je sad svima jasno ko čini, da nikoga ne povrijedim, osnovu te strukture vlasti na svim nivoima. Uz stranke koje vežu pojedine stranke sa sobom, to je evidentno HDZ (koji uz sebe ima stranke Hrvatskog narodnog sabora) tu je i SDA s onima s kojima će se već dogovoriti i to je, evidentno SNSD s onim partnerima s kojima su se usuglasili da čine vlast u Republici Srpskoj, a time i u instituciji Vijeća ministara BiH - kazao je novinarima nakon sastanka Čović. Na nama je, kaže, izraženom vremenskom dinamikom, ubrzano sazvati sve skupštine, izabrati domove naroda „jer bez tog dijela zakonodavne vlasti nema mandatara niti mnogo drugih stvari“, a sve da bi u ovoj godini bila, kako je kazao, završena glavnina posla.

- Naravno, ostaće vrijeme koje je potebno za provjere, ali bitno je da dođemo do one faze kad smo (maltene)  iskreirali tu scenu. Bitno je napraviti jasan program i jasnu dinamiku šta raditi da bismo što prije pokrenuli BiH - kaže on. Ističe da je u tom duhu danas s Ivanićem (pošto bi on trebalo da bude prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH), a uskoro i sva trojica članova toga tijela, dogovoriti neke kodekse ponašanja te misli da „na primjeren način treba da predstavljamo Predsjedništvo BiH“. - Vjerujem da ćemo to i uspjeti - kaže on.

Za današnji razgovor s predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem kaže da su, kao predsjednici dviju stranaka, razgovarali o stranačkim interesima, politici kako je on vidi u narednom periodu, potencijalnim partnerstvima koje će praviti, te o konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH koja bi trebalo da bude održana 17. ovog mjeseca.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kaže da je u današnjem susretu sa Čovićem više bilo riječi o primopredaji dužnosti i prvim potezima kao potencijalni članovi Predsjedništva BiH, a ne toliko o partijskoj saradnji „ jer mislim da je teško da do nje, barem u ovom trenutku, dođe“.

- Ostajem pri ocjeni da je ovo početak, da će proces konstituisanja Vijeća ministara BiH potrajati, možda ne onako dugo kao što je to bilo prošli put. Uvjeren sam da će to biti do marta ili aprila, možda i prije, a sad se nalazimo samo u fazi prvih razgovora - kaže Ivanić i precizira da su ovi današnji razgovori s Izetbegovićem i Komšićem bili vrlo korektni.

Ističe da njegov današnji razgovor sa Čovićem nije bio u vezi s konstituisanjem potencijalnih većina „jer je stav Čovića jasan,on očito preferira SNSD“.

- Jasno mi je da to čini, ne zbog RS-a, nego zbog vlastitih ciljeva. Vidjećemo šta je to i kako će to sve skupa da bude dovedeno dokraja - kaže Ivanić.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

istina

05.11.2014 15:10

Zahvali se Ivanicu Bijeljini i Semberiji da nije bilo njih ne bi ni ti danas sjedio tu.

ODGOVORITE
Name

mi sami

05.11.2014 16:38

Izabrali smo te,vjerujemo u tebe,a ti nas nemoj razocarati.I nemoj dozvoliti da uvoznicki lobi preko osovine Covic-Dodik i dalje smjenjuje i postavlja ministre.Nemoj da privatnici iz zapadne Heecegovine vode drzavu,po cijenu bilo cega.

ODGOVORITE
Name

Istok

05.11.2014 17:32

Ivaniću, spašavaj ovaj narod od propasti. Ne daj fukarama da formiraju treći entitet, čuvaj BiH .Mi mozemo zivjeti zajedno, ne dozvoli Dodiku da formira vlast na nivou BiH, odosmo u PM ako on bude umješao svoje prste.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

05.11.2014 19:37

Izabrali smo te i sad pamet u glavu.

ODGOVORITE
Name

nikola

05.11.2014 20:05

Realno sto ima ovoliko malo komentara,ovo vise i ne vrijedi komentarisati. Koga da komentarisem kao dajemo neku podrsku kome kad se nas nista ne pita.Briga Ivanica za svima nama u naredne 4 godine on i takvi svi do jednog ce se obezbjedit za zivot a te pare oni koje uzmu vi i ja ne bi zaradili za 100 godina.Lipsi magarce dok trava naraste.

ODGOVORITE
Name

realno

05.11.2014 21:38

Kako mi se čini, odbijanjem Ivanića da razgovara sa Čovićem o formiranju vlasti govori da je odustao od Savjeta ministara! Još će PDP ući u "srpsku" većinu na nivou BIH, a onda sa Milom u koaliciju u RS! To bi bila najveća prevara u istoriji RS! Hm

ODGOVORITE
Name

marko

05.11.2014 22:01

Ivanic ce samo biti figura.

ODGOVORITE
Name

odgovor nikola

05.11.2014 22:55

Ja sam Vam celo vreme govorio za Ivanića, pet kolena unazad je udomio u banke po Banja Luci, SDS ga je doveo do pozicije videćete kako će vratiti, to je klasični spin političar i kriminalac ko i postojeći, ali eto Vam ga kad ste se sa njim toliko busali, glasao sam za SDS ali ne i za ovog kriminalca!

ODGOVORITE
Name

Realan

05.11.2014 23:59

Nema razloga da se sumnja u Ivanićevu lojalnost. Nema šanse da izda SzP i prikloni se Dodiku. Da mu možda dodo neće dati za četiri godine da bude Predsjednik RS ili član Predsjedništva BiH? Zna on vrlo dobro da od SNSD-a ne može ništa dobiti a pri tome će sasvim sigurno i izgubiti vlast, mnogo prije nego se mnogi nadaju. To što nije otvarao pitanje Savjeta ministara sa Komšićem je logično jer se Željko nije odredio da li ulazi u vlast a i nije potpisnik deklaracije. Sa Čovićem se o ovome nije moglo razgovarati iz poznatih razloga. Jedina moguća, logična i bitna adresa je Izetbegović a on je više puta ponovio koga bi volio na vlasti. Strpljen, spašen. Odmah po objavljivanju zvaničnih rezultata Evropska narodna stranka organizuje sastanak u BiH sa potpisnicima deklaracije. Čović se pritiska a ako ne pristane ignorisaće se. Ivanić je obrazovan i mudar političar sa velikim iskustvom i završiće ovaj posao kako treba. Tiha voda brijeg roni.

ODGOVORITE
Name

Đuka

06.11.2014 03:10

Ivaniću nismo te đžaba birali... uvjeren sam da si ti jedini koji je sposoban da na toj poziciji predsjedništva koju je do sad držao MiloKrad možeš oslabiti takozvanu BiH i ojačati Republiku Srpsku do te mjere da održi već jednom taj referendum i postane samostalna država!!!! Naprijed savezu za promjene, naprijed za nezavisnu R.Srpsku!!!! Dosta je praznih priča Milokrada, ajmo sad preći na djelo!!!!!

ODGOVORITE
Name

odgovor realan

06.11.2014 07:01

Ivanić je svestan da će za četri godine svakoko izgubiti vlast, jer neće imati podršku SDS-a, a bez nje nema ni njega, zato će uzimati šta mu se nudi i samo kulirati,jer ga svakako niko neće ništa ni pitati, sva svoja unazad pet generacija pokoljenja je pozapošljavao po bankama u Banjaluci koje je privatizovao, ovo mu je sad gratis pred penziju, uostalom videćete brzo. Odgovor ĐUKA - e ti si me baš nasmejao, kralj si!

ODGOVORITE
Name

Md

06.11.2014 20:25

Samo polako nemojte zuriti sa formiranjem vlasti vama svejedno plata ide

ODGOVORITE