Оспице и грипа опаснији од еболе

Ебола није најопаснија епидемија - много више живота односе оспице и неки облици грипе, упозоравају стручњаци.

Свијет 05.11.2014 | 13:49
Оспице и грипа опаснији од еболе

Они појашњавају да се вирус еболе не преноси ваздухом те да вируси веома ријетко праве "еволуционе скокове" којима би се из основе промијенио начин преношења болести.Уз високе стандарде медицинске његе и хигијене, какве имају развијене земље, вирус еболе једноставно нема шансе за веће епидемијско ширење.Људи би се много више требали бојати, на први поглед, безазленијих вируса, попут грипе и оспица.

Ебола није ни приближно заразна као неке друге болести са којима смо навикли да живимо или смо их зауставили вакцинацијом.Нпр. оспице, грипа и хрипавац шире се ваздухом, за разлику од еболе.Брзина ширења епидемије зависи од тога колико ће људи болесник заразити те о времену које прође између двије заразе.Особа обољела од еболе у просјеку зарази 1,5 до 2,2 особе.

Захваљујући овако слабом учинку, ланац ширења еболе може се лако прекинути.За разлику од еболе, пацијент инфициран оспицама заразан је неколико дана прије него што постане болестан, а у просјеку ће заразити 12 до 18 људи.Стручњаци процјењују да је 2012. у свијету од оспица умрло 122.000 људи, углавном дјеце, што значи да их је сваки дан у просјеку умрло 330.  

Коментари / 0

Оставите коментар