ЛЕ: Партизан као гост - 13 мечева, 2 бода!

Стрелци у оквиру групне фазе Лиге Европе изван Хумске за црно-беле били само Пјер Боја, Адем Љајић и Александар Митровић.

Фудбал 06.11.2014 | 00:00
ЛЕ: Партизан као гост - 13 мечева, 2 бода!

Једини српски представник на европској сцени већ дуги низ година стиже тамо где остали наши клубови не могу да "добаце", али је учинак у групној фази другог по квалитету европског такмичења, благо речено, поражавајући. Од формирања група најпре Лиге Купа УЕФА, а затим истог такмичења преименованог у Лига Европе, Партизан је уписао шест учешћа и остварио само две победе на 21 одиграној утакмици.

Пред полазак на Босфор максимално отрежњујуће звучи податак да убедљиво најуспешнији српски фудбалски колектив у последњој деценији још ишчекује првенац изван свог стадиона! Прва прилика за "уписивање" је, испоставило се касније, била и најидеалнија, пошто су црно-бели у јесен 2004. водили 2:0 против Лација у Риму головима Пјера Боје. Ни одбрањени пенал Ивице Краља није био довољан за велико изненађење, па је Партизан после бледе игре у наставку морао да се задовољи бодом - 2:2.

- Не идемо у Истанбул на излет већ идемо да се боримо и играмо добар фудбал. Свестан сам да морамо да тежимо ка бољим резултатима у Европи, али то није лако, јер играмо против клубова са јачим буџетима - каже тренер црно-белих Марко Николић.

У случају клуба из Хумске "прве мачиће" није требало бацити у воду, већ сачувати "мустру" за наредне изазове, јер је све до јесени 2009, дакле пуних пет година и гол изван свог "дворишта" представљао недостижан циљ за Партизан. Ређали су се порази од Мидслброа, Макаби Хаифе, Ренџерса, Штутгарта и Севиље у којима је мрежа ривала остала нетакнута, да би тек 1. октобра 2009. изабраници Горана Стевановића прекинули суморан низ. Истина, и тада је уписан убедљив пораз од Шахтјора (4:1), али је гол Адема Љајића зауставио бар једну агонију.

Од тада до данас црно-бели су гостовали још шест пута у оквиру групне фазе Лиге Европе и уписали пет пораза без постигнутог гола и реми у Бакуу против Нефчија - 1:1. Егзактне цифре потврђују да је Партизан у претходних десет година далеко најуспешнији српски клуб на међународној сцени, али извесно и један од најнеуспешнијих европских када је реч о групној фази. Са само три стрелца (Боја, Љајић и Митровић) на 13 одиграних гостујућих мечева размишљања о чуду и повратку у игру пред мечеве са Бешикташом и Тотенхемом делују крајње неозбиљно.

Сигурно је да о томе нико у Хумској и не размишља, али би за почетак било добро да се стави тачка на бар неку од гостујућих негативности. Да се рецимо из потпуне растерећености некако помрсе рачуни далеко квалитетнијем и финансијским јачем ривалу. На тај начин би формулација "европски туристи", бар на неко време морала да оде у архиву.

- Последњих неколико година причамо искључиво о Партизану. Истина је таква, свидело се то некоме или не. Ми у клубу морамо да будемо поносни, јер једини успевамо да се издигнемо изнад нивоа српског фудбала и учествујемо у групној фази европских такмичења - завршио је Николић.

Предстојећа децембарска Скупштина Партизана требало би да донесе најављене промене у клупском врху, а како сада ствари стоје у игри за ужарену, али и те како пожељну фотељу, су чак три струје. И као по неписаном правилу сви раде тихо, далеко од очију јавности, без најмање жеље за експонирањем.
Актуелни председник Драган Ђурић је све спекулације везане за предстојећу Скупштину, евентуалну своју кандидатуру и конкуренцију у лику Ненада Бјековића и Љубише Тумбаковића прокоментарисао у препознатљивом стилу - будалаштине. Љубиша Тумбаковић је одлучио да се не оглашава поводом кандидатуре, док Ненад Бјековић није одговарао на наше позиве.

За разлику од групне фазе где се првенац још очекује, Партизан је у последњих 10 година често знао да победи изван Београда у квалификацијама овог такмичења. Црно-бели су се певајући вратили са гостовања Макаби Петах Тикви, Зрињском, Темишвару, Жилини и Нефчију.
Најсветлија тачка клуба из Хумске када су у питању утакмице изван Београда у скоријој прошлости је реванш меч шеснаестине финала у сезони 2004/2005. Тада су црно-бели после 2:2 у Београду славили 1:0 голом Мирослава Радовића, да би касније у осмини финала испали од московског ЦСКА.

ДВА БОДА НА 13 УТАКМИЦА
2004/2005.
Лацио - Партизан 2:2
Мидлсборо - Партизан 3:0

2006/2007.
Макаби Хаифа - Партизан 1:0
Ренџерс - Партизан 1:0

2008/2009.
Штутгарт - Партизан 2:0
Севиља - Партизан 3:0

2009/2010.
Шахтјор - Партизан 4:1
Тулуз - Партизан 1:0
Бриж - Партизан 2:0

2012/2013.
Нефчи - Партизан 1:1
Рубин - Партизан 2:0
Интер - Партизан 1:0

2014/2015.
А. Триполис - Партизан 2:0
Бешикташ - Партизан ?
Тотенхем - Партизан ?

Коментари / 0

Оставите коментар