LE: Partizan kao gost - 13 mečeva, 2 boda!

Strelci u okviru grupne faze Lige Evrope izvan Humske za crno-bele bili samo Pjer Boja, Adem Ljajić i Aleksandar Mitrović.

Fudbal 06.11.2014 | 00:00
LE: Partizan kao gost - 13 mečeva, 2 boda!

Jedini srpski predstavnik na evropskoj sceni već dugi niz godina stiže tamo gde ostali naši klubovi ne mogu da "dobace", ali je učinak u grupnoj fazi drugog po kvalitetu evropskog takmičenja, blago rečeno, poražavajući. Od formiranja grupa najpre Lige Kupa UEFA, a zatim istog takmičenja preimenovanog u Liga Evrope, Partizan je upisao šest učešća i ostvario samo dve pobede na 21 odigranoj utakmici.

Pred polazak na Bosfor maksimalno otrežnjujuće zvuči podatak da ubedljivo najuspešniji srpski fudbalski kolektiv u poslednjoj deceniji još iščekuje prvenac izvan svog stadiona! Prva prilika za "upisivanje" je, ispostavilo se kasnije, bila i najidealnija, pošto su crno-beli u jesen 2004. vodili 2:0 protiv Lacija u Rimu golovima Pjera Boje. Ni odbranjeni penal Ivice Kralja nije bio dovoljan za veliko iznenađenje, pa je Partizan posle blede igre u nastavku morao da se zadovolji bodom - 2:2.

- Ne idemo u Istanbul na izlet već idemo da se borimo i igramo dobar fudbal. Svestan sam da moramo da težimo ka boljim rezultatima u Evropi, ali to nije lako, jer igramo protiv klubova sa jačim budžetima - kaže trener crno-belih Marko Nikolić.

U slučaju kluba iz Humske "prve mačiće" nije trebalo baciti u vodu, već sačuvati "mustru" za naredne izazove, jer je sve do jeseni 2009, dakle punih pet godina i gol izvan svog "dvorišta" predstavljao nedostižan cilj za Partizan. Ređali su se porazi od Midslbroa, Makabi Haife, Rendžersa, Štutgarta i Sevilje u kojima je mreža rivala ostala netaknuta, da bi tek 1. oktobra 2009. izabranici Gorana Stevanovića prekinuli sumoran niz. Istina, i tada je upisan ubedljiv poraz od Šahtjora (4:1), ali je gol Adema Ljajića zaustavio bar jednu agoniju.

Od tada do danas crno-beli su gostovali još šest puta u okviru grupne faze Lige Evrope i upisali pet poraza bez postignutog gola i remi u Bakuu protiv Nefčija - 1:1. Egzaktne cifre potvrđuju da je Partizan u prethodnih deset godina daleko najuspešniji srpski klub na međunarodnoj sceni, ali izvesno i jedan od najneuspešnijih evropskih kada je reč o grupnoj fazi. Sa samo tri strelca (Boja, Ljajić i Mitrović) na 13 odigranih gostujućih mečeva razmišljanja o čudu i povratku u igru pred mečeve sa Bešiktašom i Totenhemom deluju krajnje neozbiljno.

Sigurno je da o tome niko u Humskoj i ne razmišlja, ali bi za početak bilo dobro da se stavi tačka na bar neku od gostujućih negativnosti. Da se recimo iz potpune rasterećenosti nekako pomrse računi daleko kvalitetnijem i finansijskim jačem rivalu. Na taj način bi formulacija "evropski turisti", bar na neko vreme morala da ode u arhivu.

- Poslednjih nekoliko godina pričamo isključivo o Partizanu. Istina je takva, svidelo se to nekome ili ne. Mi u klubu moramo da budemo ponosni, jer jedini uspevamo da se izdignemo iznad nivoa srpskog fudbala i učestvujemo u grupnoj fazi evropskih takmičenja - završio je Nikolić.

Predstojeća decembarska Skupština Partizana trebalo bi da donese najavljene promene u klupskom vrhu, a kako sada stvari stoje u igri za užarenu, ali i te kako poželjnu fotelju, su čak tri struje. I kao po nepisanom pravilu svi rade tiho, daleko od očiju javnosti, bez najmanje želje za eksponiranjem.
Aktuelni predsednik Dragan Đurić je sve spekulacije vezane za predstojeću Skupštinu, eventualnu svoju kandidaturu i konkurenciju u liku Nenada Bjekovića i Ljubiše Tumbakovića prokomentarisao u prepoznatljivom stilu - budalaštine. Ljubiša Tumbaković je odlučio da se ne oglašava povodom kandidature, dok Nenad Bjeković nije odgovarao na naše pozive.

Za razliku od grupne faze gde se prvenac još očekuje, Partizan je u poslednjih 10 godina često znao da pobedi izvan Beograda u kvalifikacijama ovog takmičenja. Crno-beli su se pevajući vratili sa gostovanja Makabi Petah Tikvi, Zrinjskom, Temišvaru, Žilini i Nefčiju.
Najsvetlija tačka kluba iz Humske kada su u pitanju utakmice izvan Beograda u skorijoj prošlosti je revanš meč šesnaestine finala u sezoni 2004/2005. Tada su crno-beli posle 2:2 u Beogradu slavili 1:0 golom Miroslava Radovića, da bi kasnije u osmini finala ispali od moskovskog CSKA.

DVA BODA NA 13 UTAKMICA
2004/2005.
Lacio - Partizan 2:2
Midlsboro - Partizan 3:0

2006/2007.
Makabi Haifa - Partizan 1:0
Rendžers - Partizan 1:0

2008/2009.
Štutgart - Partizan 2:0
Sevilja - Partizan 3:0

2009/2010.
Šahtjor - Partizan 4:1
Tuluz - Partizan 1:0
Briž - Partizan 2:0

2012/2013.
Nefči - Partizan 1:1
Rubin - Partizan 2:0
Inter - Partizan 1:0

2014/2015.
A. Tripolis - Partizan 2:0
Bešiktaš - Partizan ?
Totenhem - Partizan ?

Komentari / 0

Ostavite komentar