Новак: Сви смо ми само људи!

Најбитније да човек буде свестан онога што добија, од Бога и од живота. Тенисер може да се послужи технологијом, али мора сам највише да се потруди да би успео, каже Новак Ђоковић.

Тенис 05.11.2014 | 20:00
Новак: Сви смо ми само људи!

Све лепе ствари спојиле су се у једном тренутку: рођење сина, прво место на АТП листи, врхунски резултати, освајање турнира, обарање рекорда. Новак Ђоковић, тренутно, заслужено хода по облацима, додирујући звезде. Сваки дан је лепши од претходног. У рукама му је одбрањени париски трофеј, срце му је у Монаку, мисли у Србији, а планови у Лондону. У ексклузивном интервјуу за "Новости" наш ас говори о свему незаборавном што му се догодило у последње време, о себи, својим манама и врлинама.

о Ово су вам, свакако, најлепши тренуци, и у играчком смислу, и на личном плану?

- Јесу, дефинитивно! Покушавам да вреднујем сваки тренутак који тренутно доживљавам, и у професионалном, и у приватном животу. Врло сам захвалан на сваком дану, на прилици да се бавим спортом који изузетно волим, и да се остварим као родитељ, да имам лепу породицу, да сам здрав и да сам овако успешан. Свестан сам свега тога. И, то је, у принципу, најбитније, да човек буде свестан онога што добија, од Бога и од живота.

о Колико растерећени, после свега што се дешавало у Паризу, одлазите у Лондон?

- Узбуђен сам што играм на овај начин, с пуно самопоуздања и што сам у стању да пружим најбољу игру, сада, када је то најпотребније, када се борим за прво место. Небитно је с ким сам у групи, не интересује ме жреб, битно је само да наставим да играм овако. Потрудићу се, у овој недељи коју имам пред Лондон, да се одморим и напуним батерије, да бих остварио свој циљ на последњем турниру у години.

о У чему је тајна вашег успеха?

- Не постоји дефиниција којом би, у једној речи, могао да се опише мој успех. Морају да се сложе многе ствари и разне коцкице, да би се дошло до оваквог нивоа. Пре свега, имао сам благослов да будем здрав, и могућност да испољим таленат који сам за овај спорт поседовао од малих ногу. Велики фактор је и срећа. Имао сам пуно среће. Тога сам, такође, свестан и на томе сам захвалан. Био сам окружен круцијалним људима који су били више него стручни и вољни да ми помогну и да учествују у мом развоју као тенисера.

о Свима су познати ваше изузетне људске и играчке особине и квалитети. Чиме, с друге стране, нисте задовољни, и шта су вам карактеристичне мане?

- Свако има мане, хвала Богу! И, то нас чини људима. Као и остали, и ја, наравно, имам проблемчиће на дневној бази. Не знам шта бих издвојио. Имам, рецимо, мали проблем с кашњењем. Радим на томе, да то променим.

о Врхунске спортисте данас пореде с роботима и андроидима. Колико у свему томе данас има човека, а колико машине?

- Све еволуира, па и технологија у спорту, спорт сам по себи, и ми спортисти који смо део свега тога. Развијамо се напредујемо, из дана у дан, и покушавамо да доведемо своју игру на врхунски ниво. Пре десетак година, када сам почео да се бавим професионалним тенисом и видео на који начин играју Федерер, Надал и неки други играчи, па и ја сам, нисам веровао да има толико простора за напредак, и да ће игра толико еволуирати. Ево, сада могу да порекнем самог себе, јер сам се уверио да нам живот заиста додељује могућности да напредујемо и као људи, и као тенисери. Да одговорим директније на питање: сви смо ми људи. Нема ту неких "робота". Тенисер има могућност да се послужи технологијом која може процентуално да допринесе одређеном бољитку, али на крају, као индивидуални спортиста, мора сам највише да се потруди да направи успех.

о Многе је изненадила ваша изјава да тенис тренутно одумире у Србији?

- Нажалост, тако је. Неки статистички подаци показују да тенис у Србији, данас, умире. Пре, рецимо, пет или десет година, тенисери и тенисерке су престајали да играју између 14. и 16. године, а данас већ између 11. и 13. Има све мање чланова и клубова, а ту су и други показатељи. Све то је парадоксално, ако се погледа колико имамо успеха, и у женском, и у мушком тенису, на врхунском нивоу. Надам се да ћемо, не само ја, већ и сви остали тенисери и тенисерке, који имамо тако велики утицај, допринети одржавању и очувању овог спорта у Србији. Било би заиста жалосно да се не искористи овако велики успех који постижемо.

Коментари / 0

Оставите коментар