Novak: Svi smo mi samo ljudi!

Najbitnije da čovek bude svestan onoga što dobija, od Boga i od života. Teniser može da se posluži tehnologijom, ali mora sam najviše da se potrudi da bi uspeo, kaže Novak Đoković.

Tenis 05.11.2014 | 20:00
Novak: Svi smo mi samo ljudi!

Sve lepe stvari spojile su se u jednom trenutku: rođenje sina, prvo mesto na ATP listi, vrhunski rezultati, osvajanje turnira, obaranje rekorda. Novak Đoković, trenutno, zasluženo hoda po oblacima, dodirujući zvezde. Svaki dan je lepši od prethodnog. U rukama mu je odbranjeni pariski trofej, srce mu je u Monaku, misli u Srbiji, a planovi u Londonu. U ekskluzivnom intervjuu za "Novosti" naš as govori o svemu nezaboravnom što mu se dogodilo u poslednje vreme, o sebi, svojim manama i vrlinama.

o Ovo su vam, svakako, najlepši trenuci, i u igračkom smislu, i na ličnom planu?

- Jesu, definitivno! Pokušavam da vrednujem svaki trenutak koji trenutno doživljavam, i u profesionalnom, i u privatnom životu. Vrlo sam zahvalan na svakom danu, na prilici da se bavim sportom koji izuzetno volim, i da se ostvarim kao roditelj, da imam lepu porodicu, da sam zdrav i da sam ovako uspešan. Svestan sam svega toga. I, to je, u principu, najbitnije, da čovek bude svestan onoga što dobija, od Boga i od života.

o Koliko rasterećeni, posle svega što se dešavalo u Parizu, odlazite u London?

- Uzbuđen sam što igram na ovaj način, s puno samopouzdanja i što sam u stanju da pružim najbolju igru, sada, kada je to najpotrebnije, kada se borim za prvo mesto. Nebitno je s kim sam u grupi, ne interesuje me žreb, bitno je samo da nastavim da igram ovako. Potrudiću se, u ovoj nedelji koju imam pred London, da se odmorim i napunim baterije, da bih ostvario svoj cilj na poslednjem turniru u godini.

o U čemu je tajna vašeg uspeha?

- Ne postoji definicija kojom bi, u jednoj reči, mogao da se opiše moj uspeh. Moraju da se slože mnoge stvari i razne kockice, da bi se došlo do ovakvog nivoa. Pre svega, imao sam blagoslov da budem zdrav, i mogućnost da ispoljim talenat koji sam za ovaj sport posedovao od malih nogu. Veliki faktor je i sreća. Imao sam puno sreće. Toga sam, takođe, svestan i na tome sam zahvalan. Bio sam okružen krucijalnim ljudima koji su bili više nego stručni i voljni da mi pomognu i da učestvuju u mom razvoju kao tenisera.

o Svima su poznati vaše izuzetne ljudske i igračke osobine i kvaliteti. Čime, s druge strane, niste zadovoljni, i šta su vam karakteristične mane?

- Svako ima mane, hvala Bogu! I, to nas čini ljudima. Kao i ostali, i ja, naravno, imam problemčiće na dnevnoj bazi. Ne znam šta bih izdvojio. Imam, recimo, mali problem s kašnjenjem. Radim na tome, da to promenim.

o Vrhunske sportiste danas porede s robotima i androidima. Koliko u svemu tome danas ima čoveka, a koliko mašine?

- Sve evoluira, pa i tehnologija u sportu, sport sam po sebi, i mi sportisti koji smo deo svega toga. Razvijamo se napredujemo, iz dana u dan, i pokušavamo da dovedemo svoju igru na vrhunski nivo. Pre desetak godina, kada sam počeo da se bavim profesionalnim tenisom i video na koji način igraju Federer, Nadal i neki drugi igrači, pa i ja sam, nisam verovao da ima toliko prostora za napredak, i da će igra toliko evoluirati. Evo, sada mogu da poreknem samog sebe, jer sam se uverio da nam život zaista dodeljuje mogućnosti da napredujemo i kao ljudi, i kao teniseri. Da odgovorim direktnije na pitanje: svi smo mi ljudi. Nema tu nekih "robota". Teniser ima mogućnost da se posluži tehnologijom koja može procentualno da doprinese određenom boljitku, ali na kraju, kao individualni sportista, mora sam najviše da se potrudi da napravi uspeh.

o Mnoge je iznenadila vaša izjava da tenis trenutno odumire u Srbiji?

- Nažalost, tako je. Neki statistički podaci pokazuju da tenis u Srbiji, danas, umire. Pre, recimo, pet ili deset godina, teniseri i teniserke su prestajali da igraju između 14. i 16. godine, a danas već između 11. i 13. Ima sve manje članova i klubova, a tu su i drugi pokazatelji. Sve to je paradoksalno, ako se pogleda koliko imamo uspeha, i u ženskom, i u muškom tenisu, na vrhunskom nivou. Nadam se da ćemo, ne samo ja, već i svi ostali teniseri i teniserke, koji imamo tako veliki uticaj, doprineti održavanju i očuvanju ovog sporta u Srbiji. Bilo bi zaista žalosno da se ne iskoristi ovako veliki uspeh koji postižemo.

Komentari / 0

Ostavite komentar