Лимун безбједан за исхрану

Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић потврдио је данас да је лимун који се налази на тржишту Србије безбједан за исхрану људи.

Србија 05.11.2014 | 10:04
Лимун безбједан за исхрану

Милосављевић је на ТВ Пинк рекао да је то утврђено на основу свих анализа и контрола које су обављене приликом увоза.

Директор Управе за заштиту биља је нагласио да је лимун безбједан и да су анализе показале да је количина пестицида далеко, односно 100 пута мања, од прописаних граница у тој области.

Милосављевић је указао да постоји правилник, који је донијет на основу закона о средствима за заштиту биља, који је потпуно усаглашен са правилницима, односно регулативама ЕУ.

Он је истакао да је лабораторијска анализа једина мјеродавна да покаже да ли је неки производ безбједан и да Србија има потпуни систем контроле, од којих је један на граничном прелазу, а други на унутрашњем тржишту.

"Узимамо узорке, не само лимуна и поморанџе, него и свог воћа и поврћа које се увози, али највише оног који се производи на овом подручју", рекао је Милосављевић.

"Наши показатаљи су ти да немамо проблема са остацима средстава за заштиту биља", додао је директор Управе за заштиту биља.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић је у телефонској изјави у истој емисији рекао да већ годинама Србија нема Савјет за безбједност хране, иако је то била законска обавеза.

Паповић је додао да се већ годинама говори о томе да кора, не само лимуна, него и поморанџе, није за употребу и да постоји сумња да се прскају јабуке.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар